Societat

El pla de revisió i reforma del Besòs per l’aluminosi, tard i amb desacord veïnal

El programa d’inspeccions per fer la diagnosi als blocs d’habitatges porta cinc mesos de retard

El pla pilot de rehabilitació s’encalla en el conveni econòmic

El gran pla de reforma del barri barceloní del Besòs sud no avança. El programa de revisions de 45 comunitats de veïns per diagnosticar el grau de presència de l’aluminosi en els forjats i les bigues, anunciat ara fa un any, i que s’havia de posar en marxa al febrer, encara no ha començat. Als veïns se’ls ha dit que es posarà en marxa abans de 15 dies, però encara no ha començat.

També està aturada la rehabilitació del primer dels cinc blocs del barri que estan inclosos en un programa pilot de reforma. La disconformitat sobre la manera com s’ha d’afrontar el pagament de les obres n’és la causa. Mentrestant, va passant el temps i hi ha veïns que ja porten onze anys amb puntals dins de casa.

El que sí que ha fet el programa d’inspeccions és obrir una oficina informativa que funciona dos dies a la tarda, atesa per dos tècnics que, de moment, s’estan dedicant a divulgar el pla d’inspeccions. Distribueixen un prospecte on s’explica que les 45 comunitats de veïns triades per a inspecció han estat seleccionades expressament com a mostra representativa del barri.

Quan els tècnics entrin als blocs es farà una inspecció integral que comprèn l’estructura, la façana, les escales, la coberta i els serveis. Aquestes revisions no suposen cap cost per als veïns, i si s’hi detecten problemes que obliguen a actuar de forma urgent, es posaran en marxa mesures cautelars, apuntalant si fa falta.

Com que els blocs que s’han escollit per a la inspecció són representatius de les diverses maneres de construir que es van aplicar a la zona, s’entén que el resultat de les revisions que s’hi facin permetrà tenir un diagnòstic general.

L’estat del programa de rehabilitació es va analitzar el passat 5 de juliol en una reunió que els veïns van tenir amb responsables d’Urbanisme de l’Ajuntament i del districte. En aquesta trobada es va explicar que les inspeccions encara no han començat per un “problema burocràtic”, segons va explicar a aquest diari Teresa Pardo, una de les veïnes que fa el seguiment del tema de l’aluminosi.

“Ens van dir que ho han hagut de posar a concurs, i que això porta el seu temps”, explica Pardo, que detalla que els veïns han fet aturar les obres que havien de començar ara en un bloc, en aplicació del pla pilot, per disconformitat amb el conveni de finançament presentat per l’Ajuntament barceloní.

Els veïns ara esperen rebre una contraproposta oficial per pronunciar-se. Segons Pardo, des de l’administració es pretén que en cas de venda del pis dins els 30 anys que van després de l’execució de l’obra es tornin els diners de la subvenció rebuda, per evitar l’especulació. Els veïns consideren que aquesta fórmula és una hipoteca massa gran per als veïns, ja que haurien de pagar unes quantitats que igualen el valor de la taxació dels pisos, i estan en espera d’una nova proposta de conveni.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia