Salut

Segon dissabte de grans protestes a França contra el certificat sanitari

Més de 160.000 francesos es manifesten contra l’ús en nombroses activitats del passaport de vacunació

L’aprovació de la polèmica mesura és imminent

L’omnipresència del certificat sanitari ha accelerat la campanya de vacunació francesa, però també ha desencadenat un moviment de protestes considerable. Per segon dissabte consecutiu, més de 160.000 persones, segons el Ministeri de l’Interior, van manifestar-se arreu de França contra aquesta mesura considerada “lliberticida”. Uns 114.000 francesos, segons dades de les autoritats, ja havien sortit al carrer el 17 de juliol. La quasiobligatorietat del certificat, que està sent debatuda al Senat i serà aprovada definitivament a finals d’aquesta setmana o principis de la que ve, ha desembocat en unes protestes que han sorprès les autoritats per la seva força en plenes vacances d’estiu.

Des de dimecres passat, l’ús del certificat sanitari, de què disposen les persones amb una pauta de vacunació completa o amb un test negatiu recent, resulta obligatori a França per anar al cinema, un museu, al gimnàs i altres activitats d’oci. Des de principis d’agost, caldrà utilitzar-lo per als restaurants, bars, hospitals, centres comercials i per a viatges amb avió o trens de llarga distància. També serà un requisit obligatori a partir del 31 d’agost per a totes aquelles professions que treballin en contacte amb el públic, com ara els sanitaris, cambrers, bombers o empleats de la cultura, amb l’excepció, força criticada, de la policia. Segons els sondejos, la majoria dels francesos són favorables a aquestes restriccions, tot i que han indignat un sector considerable de la població.

Amb crits de “llibertat” i càntics de La Marsellesa, milers de persones van concentrar-se a l’esplanada de Trocadero , a la zona de la Torre Eiffel, en la protesta més multitudinària a París, on va haver-hi dues altres manifestacions. A més de la capital, hi va haver protestes en un centenar de localitats. “No estic en contra de les vacunes, però em preocupen tots aquests retrocessos pel que fa a les llibertats. No es tracta de la primera llei lliberticida que impulsa Macron”, assegurava en declaracions a El Punt Avui Jérôme, de 32 anys, que posava com a exemple la polèmica legislació sobre la “seguretat global”, que restringia el fet de gravar les intervencions policials.

Aquest cambrer lamentava el rol preponderant en l’organització d’aquesta concentració de dirigents d’ultradreta, com ara el populista i euroescèptic Florian Philippot. L’exconseller estrateg de Marine Le Pen ha esdevingut un dels dirigents més actius en la denúncia de les restriccions per la pandèmia i aspira a canalitzar aquest malestar presentant-se a les pròximes presidencials. No obstant això, el perfil social dels manifestants contra el certificat sanitari resulta transversal i força divers. Resulten minoritaris aquells que formulen un discurs clarament antivacunes. “Trobo perillós que ens dirigim cap a una societat de vigilància i control a través de la tecnologia”, criticava Lisa, 44 anys, directora d’una associació.

Després d’haver apostat primer per privilegiar les persones vacunades —prometent, per exemple, que no caldrà que portin mascareta en espais interiors en què s’exigeix el certificat— i per posar en el centre de la diana els no vacunats, el govern francès ha moderat lleugerament en els últims dies el seu discurs. El certificat de vacunació “no l’hauríem impulsat si el context fos diferent”, va assegurar el ministre de Salut, Olivier Véran, en declaracions a Le Parisien. “Deixarem d’utilitzar-lo tan aviat com puguem”, va afegir sobre una mesura que ja ha estat imitada per Itàlia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia