Societat

Uns vídeos posen al descobert tortures a presons italianes

S’han fet públiques imatges molt dures de pallisses de policies a presos indefensos durant el primer confinament

El govern italià ha condemnat els fets i hi ha 25 agents arrestats i acusats per aquests fets

Un dels punts més febles d’Itàlia en matèria de drets humans són les presons. Tots els organismes internacionals fa dècades que ho denuncien: les condicions dels detinguts són inacceptables. El 5 d’abril del 2020, Itàlia estava confinada. A la presó de Santa Maria Capua Vetere, a la Campània, els interns van protestar perquè s’havia descobert un cas de coronavirus i volien mascaretes i higienitzant de mans. No els en va donar. Les condicions de la presó eren i són inhumanes: els detinguts hi malviuen amuntegats i ni tan sols tenen aigua corrent. L’endemà, el 6 d’abril del 2020, mentre els presos conversaven amistosament a la sala comuna, van irrompre desenes de policies amb equipament d’antidisturbis i van començar a apallissar arbitràriament els interns indefensos, acorralats contra la paret, a terra, de genolls. Cops de porra al cap, coces als qui es desmaiaven. Joves i ancians.

Al costat, uns altres agents feien sortir els presos de les cel·les i els feien passar per un passadís entremig de desenes d’antidisturbis que els pegaven, rebotant-los com si fossin pilotes: cops de puny al cap, coces als genitals, cops de porra pe tot arreu quan eren a terra. Un policia intentava parar els cops d’un company contra un cos inert.

Tota aquesta violència hauria quedat impune si no fos que els vídeos de les càmeres de seguretat han arribat als mitjans. Ara, hi ha 25 agents en arrest domiciliari i investigats per tortures. Sergio Enea, el jutge que instrueix el cas, ha qualificat els fets de “matança horrible inacceptable en un estat de dret”. Al magistrat l’ha colpit “l’absoluta naturalitat i impertorbabilitat amb què els investigats agredeixen sistemàticament les víctimes”. El comportament propi de qui se sap impune. Els vídeos amb les violències més cruels circulen per internet i són en mans de la fiscalia.

Dignitat de les víctimes

Un dels supervivents és Vincenzo Cacace, un home gran napolità que va amb cadira de rodes i que aquell 6 d’abril estava detingut a la presó de Santa Maria Capua Vetere. Cacace ha relatat en un vídeo a l’agència Ansa l’horror que va viure. “Era a la meva cel·la tranquil. Hi van entrar, em van tirar a terra de la cadira de rodes i van començar a apallissar-me entre uns quants pel plaer de fer mal”, explica desolat. “Mentalment, m’han matat, però és que, a més, els agents van assassinar un detingut tunisià”, assegura. També ha detallat que ha presenciat abusos sexuals i vexacions per part d’agents a presos amb les porres. “Ens volien prendre la dignitat, però no ho han aconseguit. La dignitat la tenim intacta”, diu. “Hem comès errors i és just que els paguem a la presó, però no pas deixant-hi la vida”, explica Cacace, que denunciarà els agents i que acusa tots els comandaments d’estar-hi implicats.

Davant l’evidència de les imatges, el govern italià no ha tingut més remei que condemnar els fets. Fins a Santa Maria Capua Vetere van anar el primer ministre, Mario Draghi, i la ministra de Justícia, Marta Cartabia, que va quedar aclaparada per les condicions, ja que el dia de la visita, aquest mes de juliol, “la temperatura era insuportable i no tenen aigua corrent”, ha explicat. La ministra va dir al Parlament que “les violències i humiliacions infligides als detinguts a la presó de Santa Maria vulneren la dignitat de la persona”, i va recordar que la Constitució italiana blinda aquesta dignitat.

En realitat, les violències del 6 d’abril havien estat denunciades i ja havien arribat al Parlament, però no se les havia tingut en compte. El Ministeri de Justícia –aleshores en mans del grillino Alfonso Bonafede– havia respost, el 16 d’octubre del 202,0 que aquella acció del 6 d’abril havia estat “un restabliment de la legalitat” i no havia volgut anar més enllà. Fins que no han sortit les imatges, el Ministeri no ha condemnat les agressions.

El cas de Santa Maria Capua Vetere és només la punta de l’iceberg. L’associació en defensa dels drets dels presos Antígone està seguint 18 procediments penals per tortura o mort de detinguts dins les presons italianes. Fins fa quatre anys, a més, a Itàlia ni tan sols existia el delicte de tortures i, per tant, la majoria d’agressions comeses per les forces de l’ordre quedaven impunes. Ara, almenys, poden ser investigades.

LES FRASES

És una matança horrible inacceptable en un estat de dret
Sergio Enea
magistrat instructor de la investigació per tortures a presos
Ens volien prendre la dignitat, però no ho han aconseguit
Vincenzo Cacace
supervivent de l’agressió a la presó de Santa Maria Capua Vetere


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Trobada de la Comissió de relacions entre el Consell Intercomarcal de la Gent Gran i la Generalitat

GIRONA

Adjudiquen el projecte per construir 66 habitatges de lloguer

lloret de mar
RELIGIÓ

«Sigues al capdavant per servir», lema episcopal del nou bisbe de Girona

GIRONA
SALT

Segon espai del servei gratuït de canguratge i temps de cures

SALT

Acord per cloure el procés judicial per reomplir la pedrera Berta

SANT CUGAT DEL VALLÈS

Fallada d’internet generalitzada a tot el Ripollès

RIPOLL
religió

Barcelona recorda que fa 1700 anys va configurar-se la fe de l’Església

Barcelona
UNIVERSITAT

Prop de 400 persones fan les proves de més grans de 25 i 45 anys a la UdG

GIRONA

La concessió de l’espai d’esquí i parc lúdic de FCG a la Vall de Núria acaba el dia 30

QUERALBS