Societat

Polèmica a Sant Hilari per les creus al cementiri

En un vídeo del darrer ple es veu com una regidora diu que l’espai municipal no serà religiós i que es trauran tots els símbols

Ahir l’alcalde va penjar un àudio a les xarxes per tranquil·litzar els veïns dient que no es retiraran

Un vídeo que s’ha fet viral i en què es veu i se sent la regidora de Sant Hilari Judit Gómez que assegura que el cementiri municipal no serà religiós i que “es trauran tots els símbols religiosos que hi hagi” ha aixecat el malestar entre els veïns de la població. Gómez va fer aquestes declaracions en el darrer ple ordinari del 27 de maig, en què es va aprovar inicialment el reglament del cementiri i es va contestar “tota una bateria de preguntes de l’oposició”, segons va explicar ahir l’alcalde, Joan Ramon Veciana (PIG, vuit regidors). En el vídeo Gómez també explica què podria passar amb la capella: “S’hi pot fer qualsevol tipus de cerimònies, també civils, i jo no veig cap problema que qualsevol persona, sigui de la religió que sigui, hi entri.”

L’enregistrament ha aixecat tal rebombori que ahir l’alcalde va fer un altre vídeo que va penjar a les xarxes socials per “transmetre un missatge de tranquil·litat” i “aclarir algun malentès”. “Vull deixar clar que ni l’Ajuntament, ni l’equip de govern ni jo mateix tenim cap intenció de treure cap símbol religiós del cementiri ni, per descomptat, de les làpides”, diu Veciana en el vídeo, en què manté que el reglament del cementiri “no limita ni prohibeix en cap cas la col·locació de records ni ornaments que cadascú vulgui posar en memòria dels seus éssers estimats, siguin de caire religiós o no”. “Lamentem sincerament que l’explicació en el ple no fos prou precisa i demanem disculpes per la confusió que aquest fet hagi pogut causar”, diu. Sant Hilari no té reglament de cementiri i no n’ha tingut mai. I per fer-lo, sempre segons l’alcalde, van agafar el model bàsic de la Diputació de Girona i l’han adaptat i “millorat”.

Fins ara ja s’han presentat més de cinquanta al·legacions al document aprovat inicialment i els veïns estan recollint signatures als establiments comercials i bars de la població perquè, segons manté l’advocada Judit Rossell, que és qui ha fet el primer estudi jurídic de l’ordenança, “es retiri el text de l’ordenança i se’n consensuï un de nou amb els destinataris”. “A Sant Hilari hi ha una revolució perquè la gent està molt molesta”, diu l’advocada.

Algunes de les al·legacions provenien d’ERC, a l’oposició amb tres regidors (Junts, que també és a l’oposició, amb dos regidors, no va presentar al·legacions), i, segons l’alcalde, ja s’han reunit i han treballat en el nou redactat. Ara els falta resoldre la resta d’al·legacions que han presentat particulars a partir d’un escrit consensuat amb Rossell, que explica que al cementiri hi té el pare enterrat des de fa quatre anys.

L’advocada Judit Rossell assegura que l’equip de govern de Sant Hilari, “en comptes de donar garanties, el que ha fet és crear una gran inseguretat jurídica” i que amb el text aprovat inicialment “s’obre de bat a bat la possibilitat que l’Ajuntament pugui treure els símbols religiosos”. “El redactat és complex i preveu, cosa que no passava fins ara, que si vols una làpida ells han d’autoritzar-la. És una ordenança altament reguladora”, explica Rossell, que assegura que ara l’Ajuntament no pot dir que “ha sigut un malentès” perquè en el vídeo es “diu molt clar que l’Ajuntament vol treure les creus”.

LES FRASES

Ni l’Ajuntament ni l’equip de govern no tenim intenció de treure cap símbol religiós
Joan Ramon Veciana
Alcalde de sant hilari sacalm
Reitero la voluntat de ser molt respectuosos amb els símbols que cadascú vulgui posar als seus difunts
L’Ajuntament vol treure les creus i això es diu alt i clar en l’àudio que s’ha penjat a les xarxes
Judit Rossell
advocada
Es recullen signatures entre els veïns perquè es retiri el text i se’n consensuï un de nou amb els destinataris


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia