Societat

Lloguer pagat a famílies en risc de desnonament

El govern destina 20 milions a cobrir casos de vulnerabilitat

Barcelona compra quatre edificis al districte de l’Eixample per dedicar-los a pisos socials

La moratòria que va decretar el govern de Pedro Sánchez que prohibeix el desnonament de famílies vulnerables durant l’episodi de l’estat d’alarma caduca el dia 9 d’agost. Tot i que durant aquests temps de pandèmia s’han frenat els desnonaments, no s’ha resolt el problema i els jutjats acumulen milers d’expedients que tard o d’hora s’hauran de resoldre. Per això, el govern posa ara en marxa un pla de xoc per convertir-se en arrendatari de les famílies vulnerables que estiguin a punt de ser desnonades.

L’administració pagarà el lloguer i afrontarà el deute pendent fins a un màxim de sis mesos i el pagament del lloguer del nou contracte de 5 o 7 anys mentre la família no millori la seva situació. El pla s’inicia amb 20 milions, una quantitat que segons el secretari d’Habitatge i Inclusió Social, Carles Sala, serà “més que suficient” per abordar la situació del setembre al desembre. Les primeres famílies que es podran beneficiar de la mesura són les 185 amb data assenyalada entre l’1 de setembre i el 15 d’octubre.

Pisos socials

D’altra banda, de la nit al dia, els estadants de vuit habitatges ocupats de l’edifici situat al número 16 del carrer Balmes, entre Gran Via i Ronda Universitat, i el restaurant Centfocs que hi ha als baixos, han passat a pagar el lloguer a un altre propietari, l’Ajuntament de Barcelona. Aquest és un dels quatre edificis del districte de l’Eixample que el consistori ha comprat per dedicar-los a habitatge social.

Com passa en el bloc de Balmes 16, als tres edificis restants també hi ha pisos ocupats, i això farà que del total de 67 habitatges que s’han comprat només n’hi hagi buits 24, que són els que entraran directament a la borsa d’habitatge de lloguer a preus assequibles. L’Ajuntament ha comprat els edificis a través de l’exercici del dret de tempteig i retracta. El consistori rep notícia de totes les operacions de compravenda immobiliària que es porten a terme a la ciutat i en els casos en què els preus estan per sota de la mitjana del mercat s’exerceix el dret preferent a compra, si es troba oportú. Només pot operar en aquests casos que el preu està per sota la mitjana, perquè en cas contrari estaria contribuint amb diner públic a l’especulació sobre l’habitatge de la ciutat.

Amb les últimes adquisicions, Barcelona ja ha comprat 30 finques senceres, amb 563 habitatges, més 395 pisos individuals. Un cop es té la propietat es duen a terme les reformes oportunes, que en aquest cas, segons va explicar la regidora Lucía Martín, no requeriran grans obres, perquè les quatre finques es troben en bon estat general.

LA XIFRA

30
Finques
senceres ja té l’Ajuntament de Barcelona, amb les que va comprar ja en el mandat passat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia