Societat

Societat

El gran jardí de les cendres

Montjuïc acaba l’enderroc de 1.500 nínxols i el trasllat dels difunts

Les incineracions ja són el 52% dels serveis funeraris anuals

La zona alliberada acollirà un espai de 2.000 m² per espargir les restes després de la crema

El cementiri de Montjuïc enfila la recta final de la conversió d’un espai on hi havia 1.500 nínxols, distribuïts en set blocs diferents, en un gran jardí de 2.000 m² on hi haurà columbaris i també un espai per deixar-hi les cendres dels difunts sense haver de pagar cap cost addicional al de la incineració. La conversió del recinte clàssic en un modern jardí de cendres respon a dues circumstàncies: en primer lloc, a la degradació dels nínxols, que requerien una rehabilitació molt costosa, amb trasllat d’anada i tornada de les restes dels difunts per l’obligació de les obres, i, en segon lloc, a la realitat social, en què cada cop més els difunts són incinerats amb la necessitat de trobar un lloc on deixar les cendres.

Aquest gran jardí de les cendres es construirà al costat de la plaça de la Fe, un espai central del cementiri que destaca per la presència de la tomba de Francesc Macià. El trasllat de les restes dels 1.500 nínxols –molts més difunts que nínxols, perquè és habitual que a cada sepultura hi hagi les restes de més d’una persona– va començar el 2019 i es va completar a finals de l’any passat. Ara els blocs ja s’han enderrocat i apareix una gran esplanada que encara ha de ser transformada en jardí. Es preveu que les obres estiguin acabades de cara a la primavera vinent.

Ell màxim responsable de cementiris, Miquel Trepat, explica que s’ha aconseguit contactar amb el 80% dels propietaris dels nínxols per fer el trasllat, “negociat”, de les restes a una altra sepultura que han pogut elegir entre les que els van oferir. El 20% restant també han estat dipositat en nínxols. Per la seva part, el regidor Eloi Badia explica que “aquests nínxols no s’enderroquen per fer-hi res, sinó que ja s’havien d’enderrocar i s’aprofita per fer-hi un nou espai”.

La conservació dels nínxols del gran cementiri de Montjuïc va quedar en dubte el 2017 quan hi va haver un esfondrament que va afectar 144 sepultures que albergaven les restes de 300 difunts. Des d’aleshores al cementiri s’hi han posat sensors i es monitoren possibles moviments per estar al cas de la degradació de les sepultures. En el cas dels 1.500 nínxols que han anat a terra s’assegura que les obres de rehabilitació que s’hi havien de fer per mantenir-los eren molt cares i no es justificava des del punt de vista de la despesa pública.

El nou jardí de les cendres serà el primer de sis instal·lacions de les mateixes característiques que hi haurà a Montjuïc i que s’afegiran als tres espais que ja hi ha en funcionament actualment, però de dimensions més reduïdes. Quan el programa d’obres estigui enllestit hi haurà més de 8.000 metres quadrats dedicats a la conservació i a l’espargiment de les cendres. Entre d’altres coses, es farà un jardí per a cendres de 2.300 m² a la plaça del Còlera i un altre de 1.900 a la zona de Sant Oleguer.

Montjuïc no serà l’únic espai de Barcelona on hi haurà jardins d’aquestes característiques. L’Ajuntament treballa amb un projecte similar per a Sant Andreu, el Poblenou i les Corts. Seguint la lògica de l’increment de la demanda d’incineracions, també es construirà un cinquè forn crematori. La inversió prevista per aquest any és de 7,5 milions, una quantitat prevista en el pla a horitzó de l’any 2024 i que segons el regidor correspon a les necessitats d’inversió.

Els animals
L’Ajuntament de Barcelona té en projecte un cementiri per a animals, reclamació d’un sector de ciutadans que tenen animals de companyia. Segons el regidor responsable, Eloi Badia, la qüestió es troba en estudi i a finals d’any caldrà prendre una determinació en funció de la viabilitat del projecte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia