Societat

La campanya de rebaixes no va bé i el comerç no aixeca el cap

La cinquena onada causa desconcert, disminueix el trànsit a les botigues i el comerç demana tornar a la presencialitat

Es calcula que uns 4.500 comerços poden haver tancat definitivament

Entre el 5 i el 10% dels comerços de Catalunya no haurien superat la crisi de la Covid i haurien tancat definitivament, calcula el president de Retailcat, la Unió d’Entitats de Retail de Catalunya, Joan Carles Calbet. Això serien uns 4.500 establiments a tot Catalunya des del març del 2020, sense comptar els establiments de restauració. Els comerços que més han patit són els del tèxtil i complements de moda i els que estan lligats al sector turístic. “És veritat que encara hi ha molts negocis tancats i que no sabem si acabaran obrint algun dia, però, per contra –comenta Àlex Goñi, president de PimeComerç–, el turisme interior ha salvat moltes botigues de muntanya, de la costa i de l’interior, on la gent té segones residències o on ha anat a passar uns dies.”

En general, però, el comerç passa hores baixes perquè aquesta cinquena onada l’ha agafat, com a tothom, desprevingut quan començava a haver-hi signes de recuperació. “Hi ha menys trànsit a les botigues”, diu Calbet. I Goñi hi afegeix que també s’està veient un canvi de model. “Percebem que hi ha un canvi important en el sector del comerç i no sabem ben bé com acabarà”, admet Àlex Goñi, que apunta que “amb la pandèmia molta gent s’ha acostumat a la compra per internet i, si bé al principi això ens va anar bé, perquè va permetre no aturar l’activitat, ara hem de fer que la gent vulgui tornar a les botigues físiques”. “El comerç presencial és una riquesa que no podem deixar perdre”, defensa Goñi, que diu que el sector està en un punt en què “hem de fer una gran reflexió per saber on volem anar”.

La campanya de rebaixes, en què moltes petites botigues havien posat l’esperança, “ha anat malament” i el sector ja veu que la recuperació del comerç no començarà fins ben bé passat el setembre, a l’octubre o al novembre. Joan Carles Calbet, de Retailcat, també assegura que aquestes rebaixes no estan servint per a la recuperació: “Quan la segona setmana de rebaixes a les botigues ja anuncien les terceres rebaixes és que la cosa no va bé.” Recorda que a causa de la llei actual del comerç les rebaixes han quedat diluïdes i que caldria “recuperar” la campanya de rebaixes com era abans, perquè per a la gent era un al·licient.

Pel que fa a les ajudes rebudes, PimeComerç les titlla de “més polítiques que efectives”. “Hi ha hagut ajudes simbòliques però cap ajuda per evitar tancaments”, matisa Àlex Goñi, que, al seu parer, “si hagués de puntuar les administracions en funció de les ajudes que han donat, jo posaria al capdavant de totes els ajuntaments”.

El 42,7% dels locals, construccions o espais que desenvolupen activitats comercials de qualsevol tipus a Catalunya es declaraven encara afectats per la crisi de la Covid-19 el segon trimestre del 2021, segons l’enquesta de clima empresarial de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) fet públic aquest divendres.

No tot és dolent i entre les coses bones hi ha que creix el sector del parament de la llar. La Diagonal de Barcelona, amb un augment d’obertures de botigues de mobles i roba i decoració per a la llar, n’és un exemple.

LA XIFRA

42,7
locals comercials
es declaren encara afectats per la crisi, segons l’enquesta de l’Idescat feta pública divendres.

Treballadors confinats

Una de les conseqüències en el comerç d’aquesta cinquena onada és la gran afectació que estan tenint els confinaments. Joan Carles Calbet, de Retailcat, assegura que ara mateix els comerços tenen entre el 10 i el 15 per cent del personal “a casa fent quarantena”. “Les botigues tenim problemes per obrir i atendre bé els nostres clients perquè tenim molts treballadors a casa, o bé amb Covid o bé perquè han estat contacte directe amb alguna persona que té el virus”, explica Calbet. El comerç no té capacitat per trobar tants treballadors substituts per només uns pocs dies, perquè primer els hauria de formar i no és viable, i en alguns negocis la quantitat de treballadors que s’han de quedar a casa està sent un veritable problema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia