Societat

Alerten de superpatògens en les depuradores d’aigua

Científics de la UAB adverteixen que els microbis per descontaminar les aigües residuals esdevenen amb el temps resistents i un perill per a la salut

Demanen més investigació i tecnologies noves

El Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i científics de l’Acadèmia Xinesa de les Ciències acaben de publicar un article a la revista National Science Review en què adverteixen que les plantes de tractament d’aigües residuals que utilitzen microbis per descontaminar aigua, un dels sistemes més barats, són “una font de superpatògens a la qual cal prestar molta atenció”, ja que es converteixen en “incubadores de patògens”.

Segons els investigadors, aquest sistema tecnològic, conegut per les seves sigles en anglès com EBT, fan servir microbis per degradar els contaminants de les aigües residuals de forma econòmica. Amb el temps, aquest sistema, si bé és valuós per purificar l’aigua, també esdevé un “risc”, ja aquests microbis es van adaptant al medi, es fan resistents, fins al punt que també ho són als antimicrobians fins a convertir-se en agents superpatògens que poden transferir-se als éssers humans. “Els microbis utilitzen estratègies per sobreviure als contaminants que són molt semblants a les que utilitzen per resistir als antimicrobians”, comenta l’ecòleg i investigador del CREAF Pedro Peñuelas. I hi afegeix: “Per això, durant el funcionament a llarg termini d’aquestes plantes de tractament, els patògens es multipliquen, intercanvien gens i evolucionen per resistir i sobreviure als múltiples contaminants d’aquestes aigües; fet que desgraciadament els porta a augmentar també la seva resistència als fàrmacs antimicrobians.”

El que preocupa d’aquesta situació és l’amenaça que suposa per a la salut humana, ja que la transmissió d’aquests superpatògens a l’ésser humà no és impossible. La transmissió es pot efectuar a través del contacte accidental amb l’aigua regenerada, la que surt ja tractada de la planta i que en alguns casos s’utilitza per al reg, a través de bioaerosols o dels aliments contaminats pels efluents de les plantes de tractament que reguen cultius.

Investigació i supervisió

L’equip internacional que signa l’article demana que per fer-hi front cal investigar i supervisar quins superpatògens emeten les EBT i fer-ne un seguiment per tal de tenir prou informació. Els autors demanen als governs que reconeguin l’amenaça per a la salut pública que suposen els superpatògens procedents de les plantes de tractament d’aigües. A més a més de fomentar la recerca, els científics també aposten per implementar tecnologies substitutives o complementàries a les actuals per desinfectar les aigües residuals que també serveixin per eliminar aquests patògens, com per exemple l’ús de plantes aquàtiques o fins a electrons.

LA FRASE

Hi ha una sola salut; la salut humana, l’animal i la dels ecosistemes estan interconnectades
Josep Peñuelas
ecòleg i director del creaf

La cooperació indispensable

Amb plena pandèmia de la Covid-19 ja ningú qüestiona que els microbis poden propagar-se per tot el món a causa de les activitats humanes, per la qual cosa es reclama que tots els països actuïn conjuntament per eliminar aquestes superpatògens. Per això l’article del CREAF també assenyala la necessitat de la cooperació internacional, perquè els països de renda alta ajudin amb finançament i tecnologia els països de renda més baixa per prevenir les pandèmies mundials. També s’aposta perquè es potenciï la formació de personal científic i l’enginyeria als països de baixos ingressos per protegir el medi ambient. Segons el comunicat emès per CREAF, els països de renda alta disposen de sistemes complets de tractament d’aigües residuals, però podrien complementar-los amb desinfeccions sostenibles, com ara la tecnologia eBeam, que utilitza feixos d’electrons per a la desinfecció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres

En marxa la Lectura continuada de ‘Les hores’, de Josep Pla

palafrugell
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós