Salut

La vaccinació sense cita atrau però no entusiasma

Els centres habilitats comencen a atreure nous vacunats, però les cues de les cites programades encara són més llargues

La vacunació espontània té més risc de no trobar dosi que la concertada

La possibilitat d’immunitzar-se contra la Covid-19 sense cita prèvia ha començat a atraure els primers ciutadans cap als centres de vacunació. Amb tot, aquesta disponibilitat de cites obertes no ha representat un gran salt qualitatiu respecte a les jornades anteriors. Com a mínim, això és el que es detecta –a falta de xifres oficials del Departament de Salut– a partir del que insiquen els responsables d’aquests centres de vacunació. A més, es dona la circumstància que no tots els espais habilitats i anunciats van poder oferir la vacuna d’acord amb l’horari establert.

Tot i que l’horari oficial de molts dels centres de vacunació és de 16 a 20 h, a la pràctica, la possibilitat de vacunar-se a darrera hora és més baixa. Diversos punts d’immunització consultats per aquest diari a partir de les set de la tarda convidaven els usuaris a tornar-hi l’endemà. En alguns casos, perquè els equips ja estaven recollint el material necessari; en d’altres, perquè no volien obrir un vial nou de vacunes sense tenir garantit que podrien posar-les totes. A més, algun altre punt, com el de Vilassar de Mar, va tancar durant bona part de la jornada per la indisposició de la infermera que l’ocupava i la impossibilitat de reemplaçar-la, segons el Departament de Salut.

Sigui com sigui, la vacunació continua progressant, per bé que a un ritme més lent. “El nombre de cites prèvies havia baixat darrerament i en tenim menys que abans. Ara, amb la possibilitat de venir sense tenir-ne, estem detectant que hi ha més fluïdesa i hem omplert una mica més”, constata Alba Martín, coordinadora del principal centre de vacunació de Tarragona, al Palau d’Esports Catalunya.

Als centres que repartien els ciutadans en cues diferents segons si tenien cita prèvia o no, la comparativa entre uns i altres era fàcil. És, per exemple, el cas de la Fàbrica Llobet Gurí de Calella, on ahir a primera hora de la tarda els que tenien cita programava superaven, de molt, els que hi anaven de manera més espontània.

En les darreres 24 hores, segons el registre de Salut, s’han administrat un total de 57.724 vacunes, la gran majoria, 42.313, corresponents a primeres dosis. Del total de la població en edat de vacunar ja hi ha un 69,2% que ha rebut la primera punxada i un 59,9% ja està completament immunitzat. La franja dels menors d’edat d’entre 12 i 15 anys, que es va obrir la setmana passada, continua progressant i ja té la primera dosi en un 23,8% i s’espera que, com en el cas dels universitaris, continuï creixent per afavorir el retorn a la presencialitat als centres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia