Societat

El físio dels ulls

Wivi ha desenvolupat una solució que aprofita el potencial de la intel·ligència artificial i la realitat virtual per avaluar i tractar disfuncions visuals

L’usuari fa teràpia de manera intensiva, però també lúdica, com si estigués jugant a un videojoc

Malgrat la pandèmia, el grup ha aconseguit tancar una ronda de finançament d’1,2 milions d’euros

Els fundadors de Wivi destaquen que no s’han de normalitzar problemes com la visió doble o el mal de cap

La pandèmia ha multiplicat les hores que grans i petits passem davant les pantalles i, en conseqüència, ha fet disparar els problemes visuals de la població. No tot s’arregla, però, amb unes ulleres. Hi ha moltes disfuncions que estan relacionades amb la part neural i cognitiva de la visió, i és en aquesta veta de mercat tan oblidada i desatesa que s’ha especialitzat Wivi . “La gent acaba assumint que és normal que al cap d’una hora de treballar amb l’ordinador perdi la concentració o hi vegi borrós i això no hauria de passar; el nostre sistema visual ha d’estar preparat per aguantar vuit o dotze hores sense tenir cap problema”, deixa clar Juan Carlos Ondategui, cofundador de la start-up. L’empresa ha ideat una solució que aprofita el potencial de la intel·ligència artificial i la realitat virtual per avaluar de manera objectiva les disfuncions de la part neural i cognitiva de la visió i tractar-les de manera ràpida i eficaç.

Encara que només la primera àrea sigui coneguda i àmpliament tractada, la visió té tres parts. La part òptica s’encarrega de l’enfocament i es compensa, si fa falta, amb ulleres, lents de contacte o cirurgia refractiva. Però n’hi ha dues més: la neural s’ocupa dels moviments dels ulls i permet, per exemple, passar d’una imatge llunyana a una de propera o saltar de pàgina quan llegim, i la psíquica, que se centra en la codificació i descodificació i fa que puguem interpretar si un pal amb una rodona és una b o una p. Si hi ha qualsevol problema en aquestes dues darreres àrees, es pot solucionar amb teràpia visual. El problema és que treballar en la part òptica és molt més rendible, perquè el 65% de la població necessita ulleres, de manera que hi ha molt pocs professionals que treballin amb els altres tipus de disfuncions.

Només el 2% dels òptics optometristes estan especialitzats en la part neural i cognitiva de la visió, així que una gran part de la població està desatesa. Ondategui era un d’aquests professionals que feia teràpia visual i durant molts anys, a més de fer recerca, ha treballat amb pacients d’aquest tipus. “Sempre em preguntava com podia arribar al 98% de la població que no s’avaluava i també com es podia escurçar el tractament, perquè s’havia de fer amb teràpies molt manuals que trigaven gairebé un any.” Ha aconseguit trobar la resposta al costat de l’enginyera de telecomunicacions Eva García Ramos. “La meva mare tenia un problema neurodegeneratiu que li van detectar a través dels ulls; va ser llavors quan em vaig adonar que era un sector que tecnològicament podia avançar molt”, explica la cofundadora de Wivi.

Avaluar tothom

Els dos socis van investigar durant molts mesos quines eren les necessitats del sector i com podien cobrir-les, a banda de perfilar quina era la tecnologia i la instrumentació que millor s’hi adaptava. El resultat és una eina que avalua més de 50 àrees visuals diferents en una sessió de 15 minuts i permet avaluar tothom de manera sistemàtica, sense necessitat d’esperar que tingui símptomes com ara visió borrosa o mal de cap. La revolució també arriba a la segona fase, la de la teràpia. Amb un sistema 3D que permet total llibertat de moviments, l’usuari va corregint les seves disfuncions visuals com si estigués jugant a un videojoc. “Som com el físio dels ulls; a tu et sembla que jugues, però darrere hi ha una tecnologia molt complexa que fa que quan reps una estimulació milloris diferents àrees de la visió a la vegada, i el terapeuta no ha de pensar què cal fer amb cada pacient, sinó que, amb els seus algoritmes, Wivi va mesurant en temps real el seu estat i avenç i es va adaptant a cada persona”, relata García. A més, el temps de tractament passa de 12 a 3 mesos, de mitjana.

Wivi ja ha tancat acords amb Natural Optics Group, amb seu a Lleida, i Cione, amb centres a l’Estat espanyol i Portugal. Malgrat la pandèmia, el grup ha aconseguit tancar una ronda de finançament d’1,2 milions per tirar endavant els seus plans d’expansió. Durant el viatge, ha incorporat a l’aventura tant l’escola de negocis Esade com la Universitat Politècnica de Catalunya, conscient de la importància d’innovar unint “societat i empresa”.

2
per cent
dels òptics optometristes estan especialitzats en la part neural i cognitiva de la visió.
50
àrees
visuals diferents avalua la tecnologia de Wivi en una sessió de 15 minuts.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT