Societat

Sorpresa i resignació als ajuntaments, que han de reajustar els dispositius

Sitges engega un pla propi per evitar aglomeracions i Barcelona reforça la Urbana

La Costa Brava és una de les zones que més ha patit els botellots

Resignació entre la majoria dels alcaldes els municipis dels quals es queden sense toc de queda. La sorpresa inicial per la suspensió va donar pas a una immediata redefinició dels dispositius previstos o, fins i tot, a la creació de nous. És el cas de Sitges, que n’engegarà un per regular la mobilitat de les persones i evitar les aglomeracions a la via pública, sobretot els caps de setmana, fins pels volts de la Diada. Per evitar botellots i aglomeracions, l’alcaldessa, Aurora Carbonell, demana que l’activitat d’oci pugui acabar més tard de les 00.30 hores, perquè quan tanquen els locals la gent “se’n va a la platja, es queda al carrer o va a festes privades”. A Barcelona es concentraran més efectius de la Guàrdia Urbana i dels Mossos a partir de les 2 de la matinada i fins a les 6 del matí. Són un miler d’agents els que treballen en dispositius entre setmana i uns 600-650 en cap de setmana. Les zones prioritàries dels dispositius són algunes places de Ciutat Vella, les platges i la festa major de Gràcia i la de Sants, que començarà en els propers dies.

A la Costa Brava, la decisió tampoc ha agradat, sobretot després de les aglomeracions de les darreres setmanes, tot i que des d’ajuntaments com Figueres o Roses s’admetia que era difícil justificar el toc de queda si no és per criteris sanitaris. La suspensió també deixa sense cap cobertura els cossos policials que patrullin en altres centres turístics destacats de la Costa Brava, com ara Lloret de Mar –on l’alcalde, Jaume Dulsat, es queixava que “no hi ha temps, com és habitual, per planificar, però mirarem de reaccionar fent complir les ordenances i la limitació de reunions de 10 persones”– o Castell-Platja d’Aro. L’alcalde d’aquest darrer municipi, Maurici Jiménez, s’ho agafava amb resignació: “Veurem què passa”, deia, ja que tot i les restriccions la Policia Local ha tingut força feina i dilluns mateix van haver de dissoldre aldarulls. En canvi, a Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler, que s’havia quedat altre cop sense toc de queda, rebia la notícia de l’aixecament de restriccions amb cert alleujament, tot esperant que l’efecte crida que han patit fins ara es redistribueixi a tot el territori. A Girona, la regidora de Salut, Eva Palau, es preguntava retòricament: “Els jutges, si d’aquí a 15 dies comença una sisena onada, què faran?” Pel que fa al control, l’Ajuntament gironí compta “amb els mateixos recursos”, per bé que ahir ja van demanar col·laboració a la resta de cossos policials.

Els que també respiren més tranquils són els ajuntaments del Masnou, Vilassar de Mar i Cabrera, que temien el pitjor en ser els únics de la franja litoral on s’aixecaven les restriccions. “Ens vèiem el desastre absolut i ara l’impacte quedarà més repartit”, apuntava el regidor de Governació de Vilassar de Mar, Àngel Font. Per l’alcaldessa d’Arenys de Mar, Annabel Moreno, la decisió judicial “no té ni cap ni peus” i seran els ajuntaments els “més perjudicats” per controlar les concentracions de gent a la platja, començant pels veïns d’Arenys de Munt, que figura entre els dinou municipis amb toc de queda. No ho veu amb els mateixos ulls l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, que confia en la “responsabilitat de tots per acabar l’estiu tranquil, com fins ara”.

Informació elaborada per
E. Agulló, D. Brugué, E. Ferran i J. Puntí

LES FRASES

Amb aquesta situació era necessari fer un esforç per extremar les mesures
Elisabeth Pérez
REGIDORA DE SITGES
Anar cap a la socialització és el que toca per a la salut mental de tots, però amb responsabilitat
Montserrat Candini
alcaldessa de calella
La pandèmia encara no ha acabat i cal mantenir les mesures per prevenir contagis
Albert Batlle
TINENT D’ALCALDE DE BARCELONA
Aquesta vegada hi havia elements que feien pensar que això podria passar
Joan Plana
ALCALDE DE ROSES


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia