Societat

Es detecta el virus del Nil Occidental en mosquits a Riudoms

La Generalitat ha notificat la presència de mosquits positius en un trampa situada en una hípica on l’any passat es va declarar un focus de la malaltia

S’han activitat els protocols d’alerta

La Generalitat ha detectat el virus del Nil en mosquits al municipi de Riudoms (Baix Camp), en un trampa situada a l’hípica on l’any passat es va declarar un focus de la malaltia.

La detecció del virus en mosquits no implica la declaració oficial d’un focus de la febre del Nil, la malaltia que provoca el virus, encara que s’ha activat el protocol d’alerta de nivell 2, segons ha informat el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en un comunicat.

Com a part del protocol, la Generalitat està fent un mostreig en aus i cavalls en un radi de 10 quilòmetres de la trampa positiva per determinar la seva expansió, i s’ha posat en alerta el cos d’Agents Rurals per si troben aus malaltes o mortes.

La transmissió del virus es produeix principalment entre aus a través de la picada de mosquits infectats, i els cavalls i les persones també es poden infectar per la mateixa via.

En les persones, els símptomes van des de dolor abdominal, febre, mal de coll i de cap, falta de gana, dolors musculars, nàusees, vòmits i diarrea fins erupció a la pell i inflamació dels ganglis limfàtics.

Poques persones presenten símptomes greus, ja que menys de l’1% pateixen malaltia neurològica greu com l’encefalitis o meningitis.

Encara que pot afectar persones de qualsevol edat, els majors de 60 anys corren un risc més gran de presentar un quadre greu si contreuen la malaltia.

Els cavalls infectats solen presentar símptomes que van des de la febre fins a falta de coordinació, tremolors o paràlisis, que pot acabar desembocant en la mort de l’animal en alguns casos.

Malgrat que els humans i els cavalls poden emmalaltir, no suposen una font d’infecció, ha precisat la Generalitat.

Així mateix, s’està treballant per determinar el llinatge del virus, que el 2017 i 2020 va ser el llinatge 2, el mateix que circula per Europa Central.

El virus del Nil ha contagiat aquest 2021 un total de tres persones a Espanya; una d’elles, una dona de 73 anys, va morir el passat dia 20 a Coria del Río (Sevilla).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia