Educació

Educació

Olímpics en geologia

Les comarques gironines centren el treball de camp de l’equip d’estudiants que representa l’Estat a l’Olimpíada Internacional de Ciències de la Terra

La gironina Júlia Soler, de l’INS Maristes, l’única catalana

Dimecres a la tarda, en un dels rentadors del rec Major de Banyoles, la Júlia Soler i la resta de companys de l’equip espanyol que participen a l’Olimpíada Internacional de Ciències de la Terra (International Earth Science Olumpiad IESO) prenien mostres i feien diferents càlculs per determinar quin és el balanç hídric de l’aigua de l’estany i interpretar la seva hidrodinàmica subterrània. És part de la investigació de camp, una de les proves que es proposen en aquesta competició internacional d’estudiants i que enguany, a causa de la Covid, se celebra en format virtual. Tot i això, l’organització de l’Estat ha aconseguit reunir presencialment els quatre alumnes olímpics internacionals, amb totes les precaucions que imposa la pandèmia, a la Residència Universitària del Campus de Montilivi de la UdG.

La Júlia Soler Ibáñez és estudiant de primer de batxillerat de l’INS Maristes de Girona i és l’única olímpica catalana de l’equip format per Álvaro Pallas Otero, de la Corunya; Daniel Navarro Martínez, d’Alacant, i Óscar Castro Remesal, de Santander. Les proves, amb diferents fases i competicions territorials, van començar el 12 de març passat. En el conjunt de l’Estat hi van participar 1.400 estudiants. “Va ser molt emocionant quan vaig saber que era olímpica; em vaig presentar a les proves pensant, però, que era molt difícil”, explica la Júlia Soler.

“El que hem d’aconseguir al llarg d’aquests dies d’olimpíades és, amb les dades recollides, saber quin és el cabal d’entrada a l’estany avui en dia i l’equip n’haurà de fer una presentació davant d’un jurat internacional que ho avaluarà”, explica l’Anna Anglisano, coordinadora de l’olimpíada, professora i doctorand en geologia. Comparteix amb Júlia Soler el fet d’haver estat “olímpica” quan era alumna. “Ha estat la millor experiència de la meva vida”, assenyala Anglisano, natural de Breda, que des que hi va participar essent estudiant mai se n’ha desvinculat. “És més que una competició perquè hi coneixes gent amb els mateixos interessos.” Quant a la tria de Banyoles, explica que “geològicament l’estany, d’origen càrstic, és excepcional”. Tot i ser olímpica en ciències de la terra, la Júlia Soler Ibáñez no es veu en un futur com a geòloga. “Tinc altres plans de cara a la universitat. Em vaig apuntar a ciències de la terra perquè era una assignatura que trobava interessant. M’ha agradat molt i tinc un professor molt bo, Ramon Huguet.” Aquests altres plans encaminen la Júlia Soler cap al grau de medicina. Valora l’experiència com a molt positiva, tot i ser un esdeveniment virtual, i en recalca la bona organització. L’entitat que coordina les olimpíades a l’Estat és l’ Aepect , una associació sense ànim de lucre constituïda per professorat de secundària i universitat. Es dedica principalment a fer formació, divulgació i coordinar les olimpíades.

A més de Banyoles, l’equip olímpic ha realitzat altres sortides per a la investigació de camp: dijous van conèixer la dinàmica litoral entre l’Escala i Sant Martí d’Empúries; divendres van visitar el jaciment del Camp dels Ninots a Caldes de Malavella i l’espai Aquai, i ahir van recórrer les Pedreres de Girona, a més d’un circuit de geologia urbana per la ciutat. Totes aquestes sortides es complementen amb proves i treballs en grup amb estudiants d’altres països. Avui, diumenge 29 d’agost, és el dia que s’han de fer les presentacions de les recerques que ha fet cada equip estatal. A la tarda faran una sortida per estudiar la geologia del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Cerimònia virtual
Dilluns hi haurà la cerimònia de clausura en format virtual. L’equip de l’Estat espanyol s’ha allotjat a la Residència Universitària del Campus de Montilivi de la UdG. La pandèmia no ha permès fer la trobada presencial conjunta dels estudiants olímpics de tots els països participants.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona