Societat

El sector eclesiàstic segueix esperant les explicacions de Novell: “Ha deixat a molta gent penjada”

La comunitat lamenta haver-se assabentat pels mitjans de comunicació dels motius de la dimissió de bisbe

La renúncia del bisbe de Solsona, Xavier Novell, segueix aixecant polseguera. El sector eclesiàstic critica “les formes” i segueix exigint a Novell que doni les explicacions pertinents. “Molts el tenien com a referent, i ara deuen estar decebuts i patint, ha deixat a molta gent penjada”, lamenta mossèn Fermí Manteca, membre del Fòrum Ondara i rector de Torà.

“Si hagués donat les explicacions pertinents, no et quedaries així de descol·locat i no obriries la porta a tantes especulacions”, opina mossèn Climent Capdevila, de l’Agrupació Parroquial de Mollerussa i rector consultor del Bisbat de Solsona. “M’hauria agradat saber-ho en comunitat i no per la premsa”, lamenta el mossèn de Mollerussa, Alfons Busto.

El Bisbat de Solsona va anunciar el passat 23 d’agost a través d’un comunicat que Xavier Novell havia presentat la seva renúncia al càrrec per motius “estrictament personals”. Una decisió, segons s’assegurava en el comunicat, que havia pres “després d’un període de reflexió, discerniment i oració”, però no donava més detalls. Aquest diumenge, però, el portal ‘Religión Digital’ va avançar que Novell hauria abandonat la vida religiosa per tenir una relació sentimental amb una dona.

“Malauradament ho hem sabut per la premsa i després ho he pogut corroborar”, explica a l’ACN mossèn Fermí Manteca, membre del grup d’opinió del Bisbat de Solsona, el Fòrum Ondara, i rector de Torà. Tot i que el mateix mossèn reconeix que sovint divergia amb la manera de fer de Novell, creu que se li ha de retreure la seva manera de marxar. “Com a mínim s’hauria d’haver reunit amb els capellans perquè oficialment seguim sense saber res”, lamenta.

No ha estat l’únic religiós al qual Novell ha descol·locat. “És una tristesa com ho ha fet, no m’ho esperava i crec que no s’ha gestionat gens bé”, diu mossèn Jordi Orobitg, rector consultor del Bisbat. “Respecto a la persona, ha decidit, però m’hauria agradat saber-ho en comunitat i no pels mitjans de comunicació”, lamenta el mossèn de Mollerussa, Alfons Busto. També mossèn Climent Capdevila, de l’Agrupació Parroquial de Mollerussa i rector consultor del Bisbat, opina que aquesta manca d’informació el que ha generat són més especulacions. En aquest sentit, mossèn Eduard Ribera, membre també del Fòrum Ondara, assegura que malgrat que no li sap greu que plegui, “ho ha fet d’una forma poc humana i menys cristina”. “Per mi ha deixat la gent penjada”, diu.

També des de l’Associació d’Amics de mossèn Huguet, el seu president, Ramon Segués, segueix amb incredulitat el succeït: “Sap molt greu que plegui sense donar explicacions, deixant a treballadors i gent propera a ell d’aquesta manera”. Considera que hauria d’haver donat explicacions, tot i que creu que “ara és cada cop més complicat que ho faci”.

Renúncia com a bisbe, però no com a sacerdot

Novell va presentar la seva renúncia a Roma d’acord amb el cànon 401/2 del Codi de Dret Canònic, que se sol aplicar quan hi ha una situació greu o malaltia. Segons aclareix mossèn Manteca, deixa de ser bisbe, però es manté com a capellà. Per a deixar de ser-ho hauria de presentar una sol·licitud de reducció a estat laic, un fet que el dispensaria del celibat i l’obediència.

Ni els religiosos consultats ni el mateix bisbat, però, tenen constància que Novell hagi iniciat a hores d’ara cap tràmit en aquest sentit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona