Salut

Fan una campanya d’activitats a Puig de les Basses per prevenir el suïcidi

Són activitats esportives, sanitàries i informatives organitzades pels equips de l’IAS i de l’ICS Girona dirigides a interns i al personal del centre

Parlar obertament del suïcidi i de les circumstàncies que l’envolten per tractar temes com ara l’estigma, els mites o les persones supervivents i, d’aquesta manera, oferir eines per prevenir-lo. Aquest és l’objectiu del programa preventiu i formatiu a l’entorn de conductes suïcides que duen a terme aquesta setmana els equips de salut mental de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i de l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut a Girona (ICS Girona) al centre penitenciari Puig de les Basses, juntament amb el Departament de Justícia. El programa, que està dirigit a les persones internes i també a les persones treballadores del centre, s’articula amb un conjunt d’activitats esportives, sanitàries i informatives. Fer que les persones parlin sobre un tema que tendeix a ser tabú i sobre el qual moltes persones tenen idees errònies i prejudicis ajudarà a conèixer els factors de risc per poder-los identificar i aprendre a abordar-los, explica Salut.

El tret de sortida es va donar dilluns amb un triatló que es durà a terme cada dia fins al 10 de setembre, que és el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, proclamat per l’OMS l’any 2003 per conscienciar la població sobre la seva prevenció. Abans de començar l’activitat esportiva, els professionals de salut faran a cada participant un monitoratge de les seves constants vitals i una valoració del seu estat emocional i del grau de coneixement sobre les falses creences a l’entorn del suïcidi. En acabar la prova se’ls tornarà a monitorar i avaluar per indicar si és necessari algun tractament mèdic. L’objectiu de l’equip és comprovar si hi ha canvis significatius físicament després de l’activitat per prevenir malalties físiques i si la pràctica de l’exercici afecta directament les seves emocions. L’activitat esportiva es complementa amb unes dinàmiques de grup en què els participants hauran de completar frases sobre els mites del suïcidi per treballar així els conceptes sobre aquesta matèria. Les persones internes podran expressar lliurement els seus pensaments en relació amb el suïcidi en uns murals que el dia 10 de setembre quedaran exposats al mòdul corresponent.

Per al divendres 10 de setembre s’han previst diferents emissions per la megafonia general de Puig de les Basses a l’entorn del suïcidi que s’emetran a les 9 h, a les 13 h i a les 17 h. Són uns textos treballats pels professionals dinamitzadors del programa i el grup Punt Òmnia que llegiran diversos interns del centre. També hi haurà una xerrada informativa sobre el circuit del programa de prevenció del risc de suïcidi als centres penitenciaris, a càrrec de la psiquiatra de l’IAS Carme Mariscot, dirigida als treballadors del centre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia