Salut

Fi al límit en les reunions socials

La pròxima resolució del Procicat, vigent a partir de divendres, no afectarà cap dret fonamental i no requerirà validació judicial

El govern estudia incentivar la vacunació amb ofertes culturals i de lleure

L’enretirada progressiva de la cinquena onada i la consegüent dificultat de justificar davant la justícia les mesures anti-Covid que restringeixen drets fonamentals han dut la Generalitat a fer un pas més en la desescalada i posar fi a l’ordre que limitava les trobades socials a un màxim de deu persones. Ho va avançar ahir la portaveu del govern, Patrícia Plaja, i en aquest sentit està treballant el Procicat la seva pròxima resolució, que entrarà en vigor a partir de divendres.

En espera de conèixer la lletra petita de les noves restriccions, també s’ha avançat que s’eliminarà la limitació d’aforament en centres de culte, que era del 70%. Aquesta segona mesura, que no ha generat tants problemes com la restricció de les trobades socials, igualment afectava un dret fonamental i, per tant, mantenir-la també hauria requerit sol·licitar l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

D’aquesta manera, a partir d’aquest cap de setmana les trobades socials de grans grups (d’altra banda, cada cop més freqüents, especialment entre els joves) tornaran a estar permeses, després que el govern les prohibís el 14 de juliol per la sobtada irrupció de la cinquena onada. No obstant, el govern continua mantenint la recomanació de limitar les reunions a deu persones. I també recorda l’obligatorietat de dur mascareta quan no es poden mantenir les distàncies amb els no convivents.

En tot cas, la situació actual és radicalment diferent de la del juliol. Amb l’augment de la població vacunada i la recuperació de l’activitat educativa i les rutines pròpies del curs escolar, els especialistes de Salut confien que la cinquena onada s’acabarà de dissipar en les pròximes setmanes. La tendència continua sent bona. L’índex que mesura el creixement potencial de l’epidèmia i el risc de rebrot del virus (EPG) està a punt d’abandonar el llindar de risc alt (100) per passar a moderat. Després de caure set punts, ja és a 104, un llindar que no s’assolia des de mitjan juny. Segons les dades d’incidència del Departament de Salut, avui hi ha 938 pacients hospitalitzats per Covid, 21 menys que ahir, dels quals 316 estan a l’UCI, cinc menys que la vigília.

Manifestacions actives

Una altre canvi impulsat pel govern a les portes de la Diada té a veure, justament, amb el dret de manifestació. Arran d’un informe de l’Agència de Salut Pública, s’elimina l’obligatorietat de fer concentracions estàtiques sense desplaçament de la capçalera ni de la resta d’assistents, així com el tancament dels accessos al transport públic més propers. No obstant, es continua demanant una distància d’1,5 metres entre assistents llevat que per pertanyin a la mateixa bombolla de convivència, així com mantenir un control d’aforament per adequar el nombre d’assistents al compliment de l’espai mínim per persona. L’informe també demana limitar l’ús de pancartes o altres objectes compartits. Finalment, el govern també ha permès que en les competicions esportives a l’aire lliure en equipaments amb aforament superior a les 10.000 persones l’aforament màxim sigui d’un 40%. És més del 30% vigent actualment, però no arriba al 60% que proposava el protocol de tornada a l’activitat del futbol professional, per exemple.

Vacunes recompensades

Davant la falta d’implicació del col·lectiu d’entre 20 i 40 anys en la immunització col·lectiva, la Generalitat busca la manera de reactivar la vaccinació i una de les possibilitats que té damunt la taula és incentivar-la amb facilitats per assistir a activitats de cultura i oci. En una entrevista a Catalunya Ràdio, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va indicar que es valorava oferir descomptes al teatre, concerts o albergs, però també admetia que “resulta difícil” donar ara aquests incentius i no haver-ho fet abans, de manera que es buscarà una “fórmula justa”. En tot cas, Catalunya ja està a punt d’arribar al 70% de la població amb pauta completa (ara la té té un 69,1%, segons la darrera actualització) i un terç dels menors de 40 anys que encara no s’ha posat la primera injecció. Salut calcula que un milió de persones ho podrien fer i que té 1,5 milions de dosis a la nevera. És per això que Cabezas va defensar ahir la necessitat de plantejar el passaport Covid per accedir als establiments, però el govern de moment el descarta.

LA XIFRA

1
milió de persones
encara es pot vacunar i no ho ha fet, segons Salut, que té 1,5 milions de dosis a la nevera.

LA DATA

14.07.21
va entrar en vigor
la prohibició per part del govern de fer trobades socials amb més de deu persones.

La tercera dosi, amb comptagotes

El Ministeri de Sanitat va aprovar ahir l’administració d’una dosi addicional de la vacuna contra la Covid-19 a algunes persones en situació d’immunosupressió greu, que tenen un risc elevat de presentar una resposta immune inadequada a la pauta convencional de vacunació. En concret, s’indica la tercera dosi per a persones amb trasplantament d’òrgan sòlid, receptores de trasplantament de progenitors hematopoiètics i les persones en tractament amb fàrmacs anti-CD20. La inoculació s’haurà de fer almenys 28 dies després d’haver rebut la dosi anterior, però en el cas de la tercera tipologia caldrà esperar sis mesos des del final de la teràpia. En tots els casos s’injectarà una vacuna d’ARN missatger, preferiblement la mateixa que abans. El ministeri vol continuar revisant l’evidència dels beneficis que una dosi addicional pot aportar en altres situacions d’immunodepressió, com ara la de pacients oncohematològics en tractament quimio-radioteràpic, i defensa que ara mateix no hi dades sòlides per posar una dosi de record també a la població general.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona