Societat

Entra en erupció un volcà a l’illa canària de La Palma

La Cumbre Vieja, a Las Manchas, esclata aquest diumenge després de setmanes de registrar-se molts sismes a la zona

Les autoritats evacuen veïns amb problemes de mobilitat dels quatre municipis més propers

Aquest diumenge a la tarda ha començat una erupció volcànica a la Cumbre Vieja de l’illa canària de la Palma, en una zona on des de fa més d’una setmana s’han produït milers de petits sismes.

L’erupció s’ha produït poc després de les tres de la tarda a la coneguda com a Montaña Rajada, al municipi de El Paso. A zona, propera Las Manchas, s’hi aprecia ja una gran columna de materials volcànics, segons ha pogut presenciar l’agència Efe.

“El volcà ha entrat en erupció a la Palma en una zona forestal. Molta precaució”, ha informat el president de Canàries, Ángel Víctor Torres. “Acabo d’informar al president del govern d’Espanya. Aquesta tarda estaré al comitè director del Pevolca per avaluar la situació”, ha afegit. Torres ha explicat que el punt concret on el volcà ha esclatat no està poblat.

No obstant això, aquest matí les autoritats han començat a evacuar els veïns amb problemes de mobilitat de les localitats dels termes de El Paso, Los Llanos de Aridane, Villa de Mazo i Fuencaliente. Les autoritats canàries preveuen que s’hagin d’evacuar totes les zones situades a dos quilòmetres a la rodona del lloc de l’erupció.

L’incendi provocat per l’erupció volcànica ha afectat alguns habitatges del nucli d’El Paraíso, al municipi d’El Paso. L’alcalde de El Paso, Sergio Rodríguez, ha confirmat que ja s’han desallotjat unes 350 persones del municipi –que vivien als llocs més propers a l’erupció- i que han estat acollides al camp de futbol.

En declaracions a Efe, Rodríguez ha dit que les cases afectades es troben a la zona alta del municipi, tot i que no n’ha pogut quantificar la xifra. L’alcalde confia que la majoria dels habitatges de la població se salvi si no hi ha una nova boca eruptiva, ja que preveu que la lava avanci pel vessant nord de la Montaña Rajada, on hi ha un nombre reduït de cases.

El cabildo de La Palma ha demanat a la població “extremar les precaucions” i no apropar-se a la zona de l’erupció per evitar riscos innecessaris. També recorda que “és molt important mantenir netes les carreteres perquè puguin ser utilitzades per tot l’operatiu terrestre”. Les autoritats ja han tancat la carretera LP-212 a Tacande i es recomana no circular per l’LP-2, entre Las Manchas i Tajuya.

L’illa es trobava en semàfor groc per risc volcànic a la zona (nivell 2 de 4) des del començament d’aquesta setmana.

D’ençà del passat 11 de setembre l’Institut Geogràfic Nacional espanyol i l’Institut Vulcanològic de les Canàries han registrat una acumulació de petits terratrèmols –més de 1.450, de fins a 4 graus en l'escala de Richter- al voltant de la Cumbre Vieja, amb focus situats a més de 20 km de profunditat i que han anat ascendint de manera gradual fins a la superfície.

La Cumbre Vieja de La Palma és un dels complexos volcànics més actiu de les Canàries. En aquesta zona s’hi han produït dues de les tres últimes erupcions registrades a l’arxipèlag: el volcà San Juan (1949) i el Teneguía (1971).

D’ençà que hi ha registres històrics, al segle XV, l’illa de La Palma ha estat l’escenari de set de les setze erupcions volcàniques que ha viscut l’arxipèlag canari.

Sánchez ajorna el viatge oficial a Nova York i es desplaça a La Palma per seguir l’evolució de l’erupció

ACN

La Moncloa ha anunciat aquest diumenge a la tarda que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha ajornat el viatge que tenia previst fer aquesta setmana a la ciutat de Nova York (Estats Units) arran de l’erupció d’un volcà a l’illa de La Palma.

Segons el comunicat, “la situació generada” per l’erupció del volcà Cumbre Vieja a l’illa canària de La Palma ha provocat el canvi de plans i d’agenda de Sánchez. La nota afegeix que el president espanyol es desplaçarà aquest mateix diumenge a la tarda a Canàries per a seguir l’evolució dels esdeveniments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona