Societat

Societat

Ciència entre cerveses

Organitzen a Olot un festival que du científics garrotxins a la barra del bar per apropar la seva feina als que hi estiguin interessats fent un toc

En la primera edició fa una aposta pel contingut feminista i de Km 0

En bona part de les terres gironines fer el toc és quedar per prendre una cervesa. A partir d’ara, però, aquest mot, a Olot, tindrà una nova accepció: quedar per fer un tastet de ciència. I és que, per apropar la ciència als garrotxins, dissabte vinent se celebrarà la primera edició del festival de cultura científica de quilòmetre zero Toc de Ciència, coorganitzat per la doctora Nieves Lorenzo-Gotor i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC).

Així, doncs, i en el marc de la Nit Europea de la Recerca al Cafè del Firal, el Bouquet i el Baobab d’Olot, el Toc de Ciència oferirà cinc xerrades breus i interactives a càrrec de científics de la Garrotxa que explicaran les seves investigacions i informació divulgativa dels respectius àmbits d’actuació. Els protagonistes establiran un diàleg amb el públic, sense escenari ni el suport de diapositives. Les xerrades tindran una durada de vint minuts i acabaran amb concursos que repassaran els conceptes clau.

A més, diferents artistes de la zona captaran el moment amb il·lustracions lliures i que serviran de premi per al guanyador o guanyadora de cada concurs. Les activitats, patrocinades per Pintures Fontfreda, el Patronat d’Estudis d’Història d’Olot i Comarca (Pehoc) i la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (Ccccd) de la Universitat de Girona, es duran a terme a les terrasses dels bars mentre els assistents prenen alguna cosa; és a dir, fan el toc. Amb cada consumició rebran targetes amb informació sobre descobriments científics extraordinaris i realitzats per dones. Nieves Lorenzo-Gotor ha volgut remarcar l’accent feminista i de proximitat amb què han volgut impregnar la proposta.

El festival de cultura divulgativa començarà dissabte vinent a les cinc de la tarda al Cafè del Firal, on Blanca Pairó i Jordi Nonell, del Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca, parlaran d’aus rapinyaires i del seu projecte de ciència ciutadana. Tot seguit, la psicòloga de la residència i centre de dia Montsacopa, Carina Carré, i la neurocientífica de l’Associació Catalana de Comunicació Científica, Mireia Ortega, explicaran què és l’Alzheimer i les eines de prevenció que hi ha en l’actualitat.

Els participants que optin per fer el toc al Bouquet podran escoltar i resoldre dubtes i establir col·loqui, amb la investigadora de la Universitat de Girona Mita Castañer. La trobada és a dos quarts de set de la tarda. Castañer posarà sobre la barra d’aquell bar la crisi climàtica i la concretarà amb dades de la Garrotxa. Una hora més tard, i al Baobab, l’ecotoxicòloga Laia Herrero ajudarà els assistents a entendre que la ratlla en una mateixa substància entre la nocivitat i el verí depèn de la dosificació.

Finalment, agafarà el relleu Albert Sabater, que defensarà i argumentarà sobre la necessitat de fer polítiques per regular la intel·ligència artificial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES