Medi ambient

Més de 300 persones en un acte unitari a Roses contra el parc eòlic marí

Entitats i càrrecs electes interpel·len la Generalitat perquè tingui en compte el territori

Reclamen no caure en “la manera més fàcil de complir”

Prop de 300 persones van participar, ahir dissabte, en el primer acte conjunt d’entitats i càrrecs electes contra el macroparc eòlic marí, el parc Tramuntana, plantejat al golf de Roses. Davant la ciutadella de Roses, una performance amb una gran titella, bestiari i gegants va servir per protestar contra un projecte que, segons les intervencions que es van succeir durant l’acte, “trinxa” el territori i que els opositors van qualificar com la manera “més fàcil” de complir amb els objectius marcats per Europa en matèria mediambiental.

“No d’aquesta manera”

En els parlaments que van precedir la performance, les entitats van interpel·lar la Generalitat, a qui han demanat que escolti el territori, recalcant que no estan en contra de les renovables, però no d’aquesta manera. “Et diuen que et posen una infraestructura d’aquest calibre i et resol el problema. És normal que s’ho pensin, però els costos territorials que et genera en relació als beneficis són molt grans”, va dir el portaveu de la plataforma contra el macroparc, Carles Cervera. En el mateix sentit, Raül Domínguez, tècnic mediambiental de la Iaeden, va reclamar “un debat de fons”.

En l’acte, també va intervenir la diputada provincial Montse Mindan (Junts), conjuntament amb l’actual alcalde de Roses, Joan Plana (ERC). En la intervenció, Mindan va insistir en el fet que tenen “l’obligació de defensar la biodiversitat marina, que ja està patint molt”. “El toc d’alerta que ens donen els científics fa que ens hàgim de replantejar aquests grans projectes per fer-ho d’una altra manera”, va dir Mindan.

Per la seva banda, Plana va reclamar “protagonisme” per al territori i va reivindicar que són “un actor important”. “Volem formar part activa del debat i poder reclamar que el futur model energètic estigui a favor de la ciutadania i no dels grans oligopolis”, va concloure l’alcalde.

Els promotors qüestionen dades

Coincidint amb l’acte organitzat a la ciutadella de Roses, els promotors del parc Tramuntana van contraatacar, ahir, apel·lant la plataforma “a mantenir un debat amb seny i a argumentar amb dades verídiques”. En un comunicat, defensen, entre altres dades, que el projecte està dissenyat amb 35 aerogeneradors marins flotants, no pas 80, i que tindria una superfície de 100 km2, no pas 250 km2 (sense especificar si es tracta de fases diferents). Reiterant els arguments que defensen per al projecte, el comunicat conclou que “no és indicat en aquests moments impulsar una manifestació, ja que el projecte segueix en fase de definició i consens amb el territori”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES