Societat

Renfe comença a expedientar maquinistes per incomplir els serveis mínims

La companyia considera una falta “molt greu” l’actitud dels conductors

El sindicat Semaf defensa que Renfe no ha notificat tots els afectats pels serveis mínims

Renfe ha començat aquest divendres a expedientar alguns dels maquinistes que, segons la companyia, han incorregut en una falta “molt greu” durant les jornades de vaga al incomplir els serveis mínims.

En concret, hi hauria almenys vuit conductors expedientats a Catalunya i el País Valencià, segons fonts de l’operadora. L’expedient s’ha notificat als maquinistes amb correus electrònics amb certificat de recepció, burofax personals i burofax als comitès locals als que estan adscrits.

Tot i que cada cas s’haurà d’analitzar, la sanció pot anar des d’una suspensió de cinc dies de sou i feina, fins a l’acomiadament.

Per la seva banda, el sindicat de maquinistes Semaf ha assegurat aquest divendres que Renfe continua sense entregar les cartes de serveis mínims a tots els maquinistes que han de treballar i que en el cas de Rodalies a Catalunya i València se n’han lliurat menys d’una tercera part, en línia amb la jornada d’ahir.

En un comunicat, el sindicat ha lamentat les “acusacions infundades” de Renfe cap als maquinistes i ha afirmat que els maquinistes amb requeriment per complir els serveis mínims s’han presentat a la feina. Per aquest motiu, Semaf ha tornat a criticar la “mala gestió” d’aquests serveis mínims i ha demanat disculpes als usuaris, de qui ha dit que entén els seus sentiments de “frustració i incomprensió” cap al col·lectiu de maquinistes.

“Esperem que quan aconseguim millorar el servei finalment seran compresos els motius que han causat aquesta mesura de protesta”, afegeix el sindicat en un comunicat. Concretament, Semaf culpabilitza la companyia del “col·lapse del sistema ferroviari” i la reducció del servei, amb 700 treballadors menys que 2019 i 1.000 circulacions diàries menys. Per aquest motiu, reclama la recuperació de tots els trens i les plantilles per garantir el servei i demana la “integritat de l’empresa i els seus treballadors.

Segons Semaf, el seguiment està sent “quasi absolut” i han demostrat el seu “enorme malestar amb la deriva de retallades de l’actual equip de direcció del Grup Renfe”.

Després d’aquesta segona jornada, està previst que la protesta s’allargui els dies 4, 5, 7, 8, 11 i 12 d’octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia