Administracions

Lloret fixa en 5 euros la nova taxa de zona verda perquè els veïns hi aparquin el 2022

Hi haurà tarifa de 60 euros anuals per a segons residents i treballadors, i l’opció de renunciar-hi per als empadronats amb vehicle

L’IBI i grans tributs, congelats, amb exempcions al nucli antic, i impost a la telefonia mòbil

El ple de Lloret va aprovar ahir les noves ordenances per al 2022, en què es congelen els tributs i taxes principals –com ara l’impost sobre béns immobles (IBI) i el de circulació o la taxa de residus–, però destaca la regulació econòmica de les zones verdes, que tindran un cost anual de 5 euros per als veïns que se’n beneficiïn. La regidora d’Hisenda, Lara Torres, avançava que els residents empadronats afectats rebran l’adhesiu a domicili, tot i que hi podran renunciar fins al 28 de febrer. També han previst altres beneficiaris excepcionals, com ara els residents amb vehicles de rènting o empresa (30 euros), o segons residents i treballadors que ho acreditin –per als quals van eliminar el requisit de contractes de sis mesos en un municipi amb alta temporalitat–, que podran sol·licitar l’adhesiu amb una taxa de 60 euros anuals.

Les ordenances, inclosa la regulació de la zona verda, van rebre 17 vots favorables –a més del govern de Junts, ERC i els quatre regidors no adscrits, Cs hi va donar suport–. Miguel Gracia (Lloret en Comú) va ser el més crític, tot recordant que l’anunci de zones verdes s’havia fet excloent que fos un nou tribut per als residents. Torres va defensar que les despeses de gestió i implantació de les zones suposen costos i millores perquè els beneficiaris trobin lloc per aparcar. Les zones, encara no aprovades, entraran en vigor la primavera del 2022 i entre les ubicacions clares hi ha els entorns de la pista d’atletisme i les municipals de pàdel al Rieral, o les annexes al CAP Centre i el Teatre Municipal. A més llarg termini, però, preveuen estendre la regulació a altres zones, com ara Fenals. El portaveu de Cs, Jordi Hernández, va justificar el seu suport, a banda dels canvis per premiar bonificacions per instal·lacions solars en l’IBI, per l’increment de la rebaixa per a empadronats –del 50 al 75%–, en les zones blaves.

Bonificacions, no rebaixes

Des de l’oposició, Lluïsa Baltrons (Força Lloret) no se’n va sortir amb la proposta de retornar l’IBI i l’impost de vehicles als nivells del 2019. Torres va argumentar que implicaria deixar d’ingressar 600.000 euros anuals, i l’alcalde, Jaume Dulsat, va recordar que la congelació implicarà deixar de fer coses per cobrir l’increment decretat pel govern estatal d’un 2% per als funcionaris, a banda dels encariments de l’energia.

Només preveuen noves bonificacions, ara fins a 1.000 euros en l’IBI per a instal·lacions fotovoltaiques, i del 95% en obres, trasllats i llicències d’activitats, al nucli antic, on volen evitar el progressiu tancament de negocis i la proliferació de locals i edificis buits.

Taxa a operadores mòbils

Pel que fa a nous ingressos, les ordenances també preveuen una taxa a les operadores de telefonia mòbil, inspirada en la de Barcelona, que no ha estat impugnada, i amb la qual estimen ingressar 260.000 euros a l’any. I han endurit criteris d’accés a l’ajuda a domicili a dependents, que es bonificarà només si ho recomanen els Serveis Socials. Gracia ho va qüestionar, i des de l’executiu local van esgrimir que la dotació s’ha elevat de 300.000 euros a més de 750.000 en els darrers anys, però que han creat tarifes per a les llars amb ingressos més elevats.

LA XIFRA

260.000
euros
compten ingressar al 2022 amb la taxa per a operadores de telefonia mòbil, l’altre nou tribut, a més de la zona verda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ