Salut

Mascareta, sí o no?

Diversos professionals recomanen continuar usant les mascaretes als espais tancats fins i tot si les restriccions es relaxen, ja que eviten el contagi de les malalties respiratòries

Famílies i mestres reclamen que es revisin les actuals mesures als centres educatius pel que fa a l’ús d’aquest element de protecció i a l’accés dels adults a les activitats compartides

Els experts recomanen mantenir la mascareta als espais tancats, també quan ja no sigui obligatòria
L’Affac reclama que es flexibilitzi l’ús de la mascareta a les escoles i l’accés de les famílies

A mesura que milloren els indicadors de Covid, s’amplifica també el debat sobre l’ús de les mascaretes. Aquesta mesura ha protegit molts ciutadans d’un possible contagi de coronavirus, però ha contribuït, a més a més, a reduir altres malalties de caràcter respiratori. Per aquest motiu, no és estrany que els experts en la matèria n’aconsellin un ús sense data de caducitat, molt basat en el sentit comú. El coordinador de Covid a l’hospital de Sant Pau, Pere Domingo, opina que l’ús que es fa de la mascareta “depèn molt de l’ambient on s’estigui” i en cita dos exemples: “L’oci nocturn segurament és poc propens a utilitzar-ne, mentre que per a un ús intrahospitalari, personalment, ja no l’eliminaria. Penso que seria molt útil que en espais tancats i amb una contaminació potencial important, com són els centres sanitaris, s’hagués d’entrar sempre a fer proves o a veure pacients amb mascareta.” Domingo recorda que “ja hi estem acostumats, així que no suposaria gaire esforç i els beneficis serien molt importants”. I conclou: “Jo no tindria cap pressa a treure-la en interiors, on és molt important per evitar els aerosols, tot i que m’imagino que la tendència no serà aquesta.”

En una línia similar es manifesta el cap d’epidemiologia de l’hospital Vall d’Hebron, Xavier Martínez. “L’entrada de la mascareta ha modificat la transmissió de les malalties respiratòries. Els contagis han arribat a ser anecdòtics gràcies sobretot a la mascareta i a la distància social. Per aquest motiu, des del punt de vista sanitari, crec que val la pena mantenir-les, si volem que les xifres no empitjorin, sobretot en espais tancats.” Aquest expert en la matèria assenyala que la Covid tendirà cap a una mena de gripalització i, tot i que admet que li costa “imaginar-nos sempre amb mascareta”, recomana que “fem servir el sentit comú més enllà del que és o no obligatori”. Finalment, recepta: “Mirem de tenir tots una mica de paciència i no voler córrer més del que toca.”

La coordinadora de la comissió de fisioteràpia cardiorespiratòria del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, Marta Sabaté, s’adhereix a la demanda sense posar-hi cap objecció. “La gent ha de ser conscient que dur mascareta als espais tancats ens estalvia moltes malalties, no només el coronavirus. Per això, el meu consell és que la continuïn usant, de manera racional, si en algun moment s’aixeca l’obligació de dur-ne”, enraona. Sabaté insisteix en la importància de col·locar-la de tal manera que faci un efecte hermètic a la zona de la boca i el nas, que sigui de la mida apropiada i que no deixi a l’aire cap de les vies de respiració. “Veiem molta gent amb el nas destapat i això és el mateix que no dur mascareta”, alerta. També assegura que la mascareta es pot portar tantes hores seguides com sigui necessari, sense perjudici per a la salut.

La utilització de la mascareta està regulada per la llei estatal 2/2021 i actualment obliga a utilitzar aquest element en diferents espais. En territori català, és el Comitè Científic Assessor de la Covid-19 el que guia el Departament de Salut pel que fa a l’abordatge de les estratègies. Les decisions finals les pren el govern. Fins ara, i tret de casos molt excepcionals, s’ha actuat sempre en línia amb l’Estat. El darrer consell del comitè assessor ha estat, aquesta setmana, retirar les mascaretes als espais escolars exteriors. El debat sobre l’ús d’aquesta eina a les escoles és precisament un dels més bullents. Les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (Affac) reclamen la retirada d’aquest element de protecció a les escoles o, si més no, que se’n relaxi l’ús. La seva presidenta, Belén Tascón, indica que les mesures actuals “són encara massa similars a les que s’aplicaven quan la incidència era molt més gran” i recorda que la mascareta “és un element que suposa una barrera per a la comunicació i que fa l’aprenentatge més dificultós”. Tascón no veu sentit al fet que els menors “estiguin tantes hores amb la mascareta dins de l’escola quan després, al carrer, o en molts altres espais, es relacionen sense dur-la posada”. També veu necessari obrir les escoles a les famílies i fer-les, de nou, més partícips del projecte educatiu de cada centre.

La retirada de les mascaretes als centres escolars és també una demanda del col·lectiu Tornem a les Escoles. En una carta adreçada al conseller de Salut, Josep Maria Argimon, el grup va més enllà del debat de les mascaretes i reclama l’eliminació dels grups bombolla, la suspensió de la mesura que obliga a complir quarantena a casa aquells alumnes que han estat en contacte amb un positiu però no presenten símptomes, la retirada de les mascaretes en espais exteriors i, entre altres coses, la realització de tests setmanals gratuïts i opcionals per als escolars no vacunats.

“Pel que fa a l’ús de les mascaretes, ens mostrem molt prudents i volem confiar en el criteri de Salut”, assenyala la portaveu del sindicat Ustec-Stes, Iolanda Segura. “Ara bé –matisa–, insistim que la millor mesura per millorar la protecció és reduir les ràtios, que també repercutiria en la qualitat de l’educació i ens prepararia millor de cara a una nova crisi sanitària.” Segura també reclama més recursos humans per evitar, com ha succeït ara, que “la reducció de ràtios hagi suposat perjudicar les especialitats”.

Gent amb sordesa
Entre els centenars de models de mascareta que circulen, n’hi ha un de transparent, que permet llegir els llavis. És, però, força minoritari. L’Associació Catalana de Famílies i Persones amb Sordesa reclama més empatia amb el col·lectiu, ja que la pandèmia ha tingut “un efecte greu” sobre la comunicació. Fonts de l’entitat recorden que aquestes mascaretes “ja estan regulades per normativa i s’hi pot confiar”, així que animen la gent a adquirir-les. L’associació deixa a criteri del govern la retirada d’aquest element, però continua batallant per tal que Educació doti totes les escoles de mascaretes transparents.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona