Societat

Més de 500 persones protesten contra la MAT al Baix Penedès amb una caminada a Sant Jaume dels Domenys

La plataforma Domenys Dempeus exigeix que s’aturi el projecte que consideren que “trinxa” el territori

Més de mig miler persones han participat aquest diumenge en la caminada a Sant Jaume dels Domenys (Baix Penedès) per rebutjar el projecte de la línia de molta alta tensió (MAT) Valmuel-Begues. La protesta ha arrencat des dels dos extrems del municipi, des dels nuclis de Lleger i el Papiolet i ha recorregut més de deu quilòmetres. A la protesta també s’hi han unit veïns de la Bisbal, Llorenç i Banyeres del Penedès. La plataforma Domenys Dempeus ha denunciat que la MAT suposarà un “desastre absolut” pel sector agrícola, sobretot per la vinya, i pels allotjaments turístics. “Quin atractiu tindrà anar a una masia del segle XVII o XVIII amb tres torres al costat? Realment és un trinxament de territori”, ha dit a l’ACN el seu portaveu Jordi Urpí.

Dues columnes han marxat des dels nuclis de Lleger i el Papiolet, una des de cada banda del municipi, i han caminat amb cartells i pancartes contra la MAT fins a l’escola de Sant Jaume dels Domenys. Els manifestants han recorregut el tram del terme municipal on està previst que es construeixin les 18 torres de la línia d’alta tensió, si s’aprova el projecte Valmuel-Begues. Durant la caminada, els participants també han format el missatge ’No a la MAT’ i, així, han capturat des de l’aire el seu rebuig al projecte.

La plataforma Domenys Dempeus s’oposa a la MAT pels impactes negatius que generarà en l’àmbit ambiental, paisatgístic i econòmic de la comarca, ja que considera que el projecte no aportarà “res de positiu”, sinó tot el contrari, que afectarà negativament el sector agrícola i el turisme rural. A tall d’exemple, Urpí ha explicat que un pagès jove del nucli de Lleger té afectats tres camps de vinya pel pas de la línia. “Ha fet inversions, té una vinya acabada de plantar i desapareixeran totes tres perquè les torres cauen enmig de les finques”, ha detallat.

Comparteixen neguit la Marta Vinyas, veïna de Llorenç del Penedès i en Xavier Gamisans, de Manresa, els quals han participat en la caminada. Per Vinyas no té sentit portar energia renovable des de l’Aragó a través d’una instal·lació que no és sostenible. “Són projectes que no aporten res al territori sinó que més aviat malmeten l’entorn, que ja està prou malmès”, ha denunciat Gamisans. “Això és la sentència de mort d’un territori que ja té prou pressions d’infraestructures i crec que s’haurien de buscar alternatives logístiques, de distribució o fer una producció d’energia més localitzada”, ha afegit el manifestant.

Per tot plegat, han reclamat que el projecte de la MAT s’aturi i han demanat que el nou model energètic es basi en la producció d’energia més propera als punts de consum. “Demanem que es denegui l’avantprojecte; defensem que es generi l’electricitat el més a prop del lloc de consum, no pot ser que ens trinxin els nostres projectes de vida, s’ha de fer d’una altra manera, aprofitant els vorals de les autopistes o els terrats dels edificis”, ha destacat el portaveu de la plataforma.

L’acció ha acabat al patí de l’escola Els Quatre Vents de Sant Jaume dels Domenys amb l’actuació dels grups de cultura popular del municipi i dels pobles veïns i amb la lectura d’un manifest reivindicatiu. També s’ha llegit un poema i s’ha fet un vermut electrònic organitzat per les entitats juvenils del Baix Penedès.

Projecte de la MAT Valmuel-Begues

El projecte de línia aèria d’alta tensió Valmuel-Begues (400 KV) tindrà 182,22 quilòmetres de longitud, amb afectació a Catalunya de 140,23 quilòmetres. En concret, afectarà a més de 631 hectàrees i travessarà vuit comarques catalanes, des de les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona fins al Penedès. Si tira endavant, està previst que s’hi construeixin 378 torres metàl·liques de prop de 90 metres d’alçada, 34 metres entre extrems i afectant 55 metres d’amplada de servitud. La MAT Valmuel-Begues és un projecte de titularitat privada i d’ús exclusiu del seu promotor, l’empresa Forestalia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona