Administracions

El Baix Ter, quilòmetre zero

desbloqueig

La Generalitat reactiva els projectes de millora de les principals carreteres del Baix Ter, una petició del territori

El 2017 es va xifrar la inversió en 20 milions en quatre anys, però només s’han fet dues rotondes, la de Bellcaire i la de la intersecció entre la C-31 i la GI-632, coneguda com “l’«empalme»”

Els alcaldes del Baix Ter mostren preocupació pel retard de les obres de millora dels principals punts negres de la xarxa viària a la zona, un compromís que va assolir la Generalitat el 2017, amb una inversió prevista de 20 milions d’euros, i que ha de millorar la mobilitat. El compromís van ser actuacions per valor de fins a 5 milions d’euros anuals, entre el 2017 i el 2021. De moment, però, en aquests anys només s’han fet les rotondes de la intersecció entre la C-31 i la GI-632, coneguda popularment com “l’empalme”, i la de Bellcaire. I, ara fa poc, s’ha iniciat el tram de Medinyà a Sant Jordi Desvalls.

La Generalitat, per la seva banda, ha reiterat el compromís de desplegar aquest programa de millores de la xarxa d’aquestes carreteres comarcals, que són estretes, sense marges i amb una alta densitat de trànsit i perillositat. Els trams pendents són: Medinyà-Sant Jordi Desvalls (en obres), Gualta-Serra de Daró, Sant Jordi Desvalls-Verges i Serra de Daró-la Pera. Des de Torroella, però, es demana seguir de Verges fins a l’Estartit.

Inquietuds i necessitats

Alcaldes com ara el de Torroella de Montgrí i el de Gualta, Jordi Colomí i Jaume Fontdevila, respectivament, han destacat la urgència de les actuacions per millorar la seguretat i la qualitat de vida dels residents, i per afavorir la dinamització econòmica local. Fontdevila, a més, destaca que no cal que hi hagi un temporal com el Glòria per evidenciar la “fragilitat d’alguns punts de la xarxa viària”, per la qual cosa reclama que el projecte “prevegi actuacions en aquest sentit en zones concretes i detectades”.

Colomí, al seu torn, considera “inadmissible” que en ple segle XXI Torroella i l’Estartit puguin quedar aïllats, una situació que segurament no s’hauria produït si les carreteres es trobessin en bones condicions com reclama el territori des de fa dècades. Precisament, l’alcalde de Torroella va demanar que, quan comencin les actuacions sobre el terreny, no s’aturin fins a arribar a l’Estartit, i que es completi tot el paquet de millores. La Generalitat estudia el tram de Verges a Torroella, com demana Colomí.

Actuacions

Ara mateix, ja s’han iniciat les obres de condicionament de la GI-633 entre Medinyà i la variant de Sant Jordi Desvalls, amb un pressupost de 3,7 milions. També s’ha adjudicat la rehabilitació i millora del pont de Verges sobre el riu Ter (C-252), amb una inversió de més de quatre milions d’euros. Pel que fa al pont, els treballs consistiran principalment en la rehabilitació de l’estructura, que data dels anys quaranta. A més, el viaducte tindrà una nova secció més ampla que l’actual per habilitar el pas tant de vianants com de ciclistes.

De tota manera, no tot està resolt. L’alcalde de Gualta explica que el tram del Mas Sorrer, que està molt edificat a banda i banda de la carretera, ja arribant de Gualta al pont del Ter, no es pot eixamplar. Per aquest motiu, i segons Fontdevila, hi havia la proposta de deixar aquest tram d’un sol sentit i fer-ne un altre, per darrere del Mas Sorrer, en l’altre sentit: “El que s’ha demanat és que aquest tram quedi com a vial de serveis i que el que es vol fer per darrere del Mas Sorrer sigui de dos sentits. Aquesta és la nostra proposta i està en estudi.” A més, té en estudi les millores de seguretat a desenvolupar a les travessies de Colomers, Jafre, Verges, Ullà, Torroella de Montgrí, Rupià, Parlavà i Serra de Daró.

Amb la construcció de la rotonda a la intersecció coneguda com “l’empalme”, que dona accés cap a l’Escala, i la de Bellcaire d’Empordà, la Generalitat ha fet evident el seu compromís d’atendre les reivindicacions dels alcaldes del Baix Ter. Aquesta voluntat es va posar de manifest l’any 2017, després del front comú que va tenir com a embrió la reivindicació de l’alcalde de Verges, Ignasi Sabater, al qual es van afegir més d’una vintena de batlles. Ara, és cert que hi ha satisfacció territorial, perquè es veuen petits avenços, però el compromís de fer-ho en quatre anys no s’ha complert i s’està a l’expectativa.

Nova connexió entre els marges del Ter

Paral·lelament al desplegament d’aquest pla, el Departament de Territori i Sostenibilitat treballa, conjuntament amb els ens locals, en la definició d’una nova connexió viària entre el marge dret i el marge esquerre del riu Ter, per millorar la mobilitat en aquest entorn, tant la viària com la de vianants i ciclistes.

El nou vial, de dos quilòmetres de longitud, connectarà les carreteres C-31 i GI-643, entre els municipis de Fontanilles, Ullà i la Tallada d’Empordà. Actualment, estan en fase de redacció els estudis informatiu i d’impacte ambiental corresponents, amb la previsió de sotmetre’ls a informació pública aquest any.

“No podem continuar amb aquestes carreteres”

J.Trillas

L’alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, es mostra moderadament satisfet pel compromís assolit novament per la Generalitat per tal de desbloquejar les millores de les carreteres del Baix Ter. Ara mateix, tret de les obres de les rotondes de “l’empalme” i la de Bellcaire d’Empordà, només s’està treballant a Medinyà.

En quina situació ens trobem?
Anem amb molt de retard. El 27 de gener del 2017, el llavors conseller Rull va anunciar un pla de millores, amb una inversió de 20 milions d’euros, a executar en quatre anys. D’aquest pla, a hores d’ara, només s’han fet les rotondes de “l’empalme” i Bellcaire.
Com ho valora?
Sempre cal ser positiu. Ara tenim novament el compromís que es desplegarà el programa de millores de la xarxa viària del Baix Ter i un calendari per anar avançant. Amb l’inici de les obres en el tram des de Medinyà, que pensem que aniran més ràpid ara, crec que ho hem de mirar de manera molt positiva. Ara per ara, res fa pensar que això no hagi de tirar endavant.
Fem una mica de memòria. Com es va aconseguir?
El 30 de setembre del 2016, diversos alcaldes i regidors de Torroella de Montgrí, Verges, Ullà, l’Escala, Bellcaire i la Tallada d’Empordà ens vam reunir a Torroella per intercanviar inquietuds i posar en comú estratègies institucionals al voltant de la perillositat de les carreteres del Baix Ter. Aquest va ser, penso, un moment clau.
Què es va acordar?
Vam acordar coordinar les accions i intensificar la reivindicació històrica del territori per tal de resoldre aquesta problemàtica. No podíem continuar amb unes carreteres densament transitades i, el que és més preocupant, perilloses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona