Societat

Fins a 1.375 denúncies de violència masclista

Els Mossos han instruït fins a mitjan novembre a la regió policial de Girona un total de 1.375 denúncies per violència masclista

Les víctimes ateses són 1.500 i els detinguts, mig miler

Els Mossos d’Esquadra han instruït fins a mitjan novembre un total de 1.375 denúncies per violència masclista a la regió policial de Girona. D’aquestes, 1.167 responien a denúncies vers la parella i, la resta, 208, dins l’àmbit familiar però sense ser parella o exparella. Alguns dels fets –fins a 182– es van cometre en un trencament de condemna; és a dir, incomplint les mesures cautelars dictaminades per un jutge. Segons les mateixes dades difoses al web dels Mossos, en total han estat 1.500 les dones que al llarg d’aquests mesos de l’any han denunciat alguna agressió –durant tot l’any passat van ser fins a 1.759–. Això s’ha traduït en un total de 499 detencions, de les quals 5 eren de menors d’edat.

Pel que fa a víctimes mortals, si bé les estadístiques dels Mossos només recullen un cas, a la regió gironina aquest any se n’han registrat, fins a data d’avui, almenys dos: el d’una veïna de Porqueres assassinada al juny per la seva parella a ganivetades, que es va entregar hores després dels fets a la comissaria dels Mossos de Banyoles, i el registrat fa pocs dies, quan una altra dona va morir apunyalada en un habitatge al centre de Ripoll i en què poc després el seu fill va ser detingut.

Concentracions i actes contra aquesta violència

Nombroses poblacions gironines celebren avui i durant tota la setmana actes diversos en el Dia Internacional contra la Violència vers les Dones. A Girona estan previstes diverses concentracions, a més d’un acte institucional a la Generalitat, com ara la lectura d’un manifest i una performance davant dels jutjats a càrrec de la Plataforma Gironina Feminista –que engloba una vintena d’entitats– i una concentració a la plaça de l’U d’Octubre convocada per la Coordinadora de Feminisme Anticapitalista. A Palafrugell i Besalú hi ha una encesa d’espelmes, una cercavila a Figueres, lectures de manifest davant d’ajuntaments com ara els de Banyoles i Olot o una plantada de flors liles al parc de l’Estació a Ripoll. En molts altres municipis s’inauguren exposicions, per exemple a Salt, o s’organitzen xerrades i activitats diverses arran de la setmana, com és el cas de Blanes o Calonge o Lloret: tallers d’autodefensa feminista o representacions teatrals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia