Societat

Societat

Dies grans a Torroella

La primera jornada de l’emblemàtica Fira de Sant Andreu va tenir la participació d’un nombrós públic

La ruta teatralitzada d’aquest any es dedica a la salut i la medicina

Aquest cap de setmana Torroella de Montgrí viu uns dels dies de més activitat de l’any, amb motiu de la Fira de Sant Andreu , originària de set segles enrere i sempre fortament vinculada al món agrícola. La mostra de tractors i maquinària del camp que ahir vam veure al passeig de Vicenç Bou en dona fe. Estava molt transitat, aquest lloc, on també paraven venedors artesans. Mentrestant, a l’esplanada del davant de l’Espai Ter s’exposava una selecció de vehicles agrícoles antics (s’hi constata que, en poques dècades, l’evolució ha estat espectacular) i carros que s’han salvat miraculosament. N’hi havia un de funerari i era el que tenia més gent fent-s’hi fotos. En matèria d’instantànies, la competència eren els cavalls reclosos en un extrem de l’esplanada, admirats tant per la mainada com pels adults. Dins de l’Espai Ter, i en una vela lateral, estaven situats els estands de la fira comercial.

La nostra estada a la fira va ser al migdia. Si bé en aquests llocs comentats la presència de públic era notable, on vam notar més bullici va ser als carrers més cèntrics, on l’activitat de les botigues un dissabte hi ajudava. A la plaça de la Vila s’ajuntava la xerinola de les terrasses amb les converses a les parades que hi havien muntat. Aquí hi vam trobar l’alcalde, Jordi Colomí, i el tinent d’alcalde, Josep Martinoy, satisfets per l’aparent èxit de la fira. Ens recomanen que entrem a la capella de Sant Antoni perquè –diuen– hi ha una exposició molt interessant. Tenen raó. A còpia de textos i il·lustracions s’hi explica l’origen i l’evolució del cultiu del blat al Baix Ter. El muntatge l’ha produït l’Associació de Masos Torroella l’Estartit i és fruit d’un treball de recerca dirigit per Joan Serra Gironella. Vam coincidir-hi i ens va comentar una mica el muntatge, molt recomanable.

Entre les nombroses propostes del programa no ens podíem perdre la visita teatralitzada, de temàtica històrica, que des de fa vint edicions de la fira s’organitza pels carrers de la vila. Aquesta vegada tracta de la salut i la medicina. La guia, Clara Silvestre, ens va submergir en un grup de 20 o 25 persones en el món de les remeieres, els curanderos, les llevadores, els apotecaris... encarnats en actors i actrius de Teló Esquinçat, de Torroella, i l’aula de teatre de Palafrugell. Avui la repeteixen a les dotze i a les sis de la tarda. Avui diumenge, però, té de plat fort el concurs de gossos d’atura Memorial Jordi Muxach, el popular pastor local traspassat ara fa dos anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia