Societat

CONSUELO IBARRA

COORDINADORA CENTRE KUNE BARCELONA

“Si volen adoptar, no es fan enrere”

“No tots els països estaven preparats per fer tràmits electrònics, però s’ha normalitzat i ens ha obligat a teletreballar”

“Les adopcions han anat disminuint des del 2011 per diferents factors, no tant per la pandèmia”

El centre Kune aglutina quatre entitats acreditades per fer la tramitació d’adopció internacional: Junts per Créixer, Guney, Bradopta i Aist.

La crisi fa repensar a les famílies el fet d’adoptar?
Les famílies que volen adoptar no es fan enrere, perquè saben que és un procés llarg que com a mínim durarà quatre anys i que com abans comencin millor.
La pandèmia va paralitzar-ho tot. Quina és la situació actual?
Va afectar els processos avançats dels qui estaven a punt per viatjar i tenien les fronteres tancades. Pels qui començaven la tramitació no tots els països estaven preparats per als tràmits electrònics, però avui s’ha anat normalitzant i ens ha obligat a teletreballar. Sí que ens trobem països asiàtics amb més restriccions d’entrada pel virus.
Els tràmits s’han allargat?
Si la pandèmia endarrereix les comissions que decideixen quants nens s’adoptaran això afectarà els tràmits. També ens va afectar el canvi de la llei d’adopcions internacional que es va desplegar el 2019 i que centralitza competències. Ara mateix és el Ministeri qui decideix el tancament i l’obertura de països, els expedients que es poden tramitar per entitat i per país i les entitats acreditades per fer-ho. Catalunya va recórrer contra el reglament i el Tribunal Suprem i s’ha admès parcialment el recurs, pel que fa a les acreditacions.
Tancar països és un maldecap?
Ara ens està afectant Haití, que es va tancar després dels terratrèmols del 2010, però Catalunya va reobrir cinc anys després en considerar que complia les condicions per treballar. Va ser l’única comunitat autònoma que tramitava adopcions fins que es va tornar a tancar l’any passat. En el dia d’avui estem pendents d’un recurs, però les famílies no poden fer sol·licituds en un país on hi ha més de 50.000 nens desemparats.
Altres hi posen més facilitats?
La nit i el dia d’Haití és la República Dominicana, que té una llarga trajectòria amb adopció internacional. El Brasil és l’únic que no discrimina els diferents models de família i es poden presentar sol·licituds de matrimonis, parelles de fet, famílies monoparentals i admet homosexuals o heterosexuals.
Les famílies ho tenen clar o venen sense saber i s’adapten?
Volen adoptar però s’ha de conèixer el perfil perquè tinguin possibilitats i valorar el tipus de família, els anys de convivència, els estudis, l’edat, els fills que tenen o els ingressos. Una parella necessita saber que per adoptar a la República Dominicana li demanaran cinc anys de matrimoni i que un home sol no podrà adoptar a les Filipines. Entre les entitats col·laborem perquè no som a tots els països.
S’adoptava més abans que ara?
Les adopcions internacionals han disminuït des del 2011 per diferents factors, no tant per la pandèmia. L’avançament de les tècniques de reproducció assistida i la maternitat subrogada han sigut una alternativa per a moltes famílies. També es tanquen països que milloren les seves polítiques socials i que no donen tants nens en adopció com abans, com era el cas sobretot de la Xina i Rússia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona