Societat

Cavalcada de Reis a peu, sense cavalls i amb nous escenaris

Girona traslladarà el campament reial al Camp de Mart i l’arribada de la rua a la Copa, on tindrà lloc la gran festa final

El govern ho justifica per la saturació dels espais tradicionals del Barri Vell i l’aposta per un model de proximitat

“Tindrem els Reis de l’Orient més pròxims que mai hem tingut”

Després del parèntesi per motius sanitaris del 2020 –l’any passat l’arribada dels Reis d’Orient a Girona només es va poder veure per televisió–, la capital de la demarcació recuperarà enguany la màgia del seguici reial als carrers, però serà amb un nou model, nous escenaris, més amplis, i un nou recorregut.

El campament reial previ a la rua, que habitualment era a peu de muralla i als jardins de la Infància, es trasllada al Camp de Mart; l’arribada de la cavalcada, que fins ara es feia davant l’ajuntament, a la plaça del Vi, també es desplaça a l’esplanada de la Copa, on tindrà lloc una gran festa final. Entre aquests dos punts hi haurà cavalcada però Ses Majestats i el seu seguici faran tot el recorregut (o diferents recorreguts, encara s’ha de determinar) a peu; no estaran acompanyats per cavalls com els altres anys i tampoc es mouran les grans carrosses amb tracció de motor.

Amb els canvis anunciats ahir pel vicealcalde, Quim Ayats; la regidora de Ciutadania, M. Àngels Cedacers Hervàs, i el president de la Confraria de Jesús Crucificat - Manaies de Girona, Xavier Serra (entitat que assumeix cada any la logística de la cavalcada), expliquen que s’aposta per una reformulació d’una proposta que vol mantenir l’essència de les anteriors cavalcades i, a la vegada, afavorir uns actes de Reis “més captivadors i propers al públic”.

Els Reis més a prop

La necessitat d’evitar excessives aglomeracions de públic a causa de les condicions sanitàries és clara, però també es tracta de renovar-se (els escenaris habituals del Barri Vell aquests últims anys arribaven a una gran saturació) i d’adaptar-se a noves sensibilitats animalistes i ecologistes: ja no hi haurà cap animal ni vehicles motoritzats, en la nit de Reis de la “Girona del futur”, diu Ayats. “Tindrem els Reis de l’Orient més pròxims que mai hem tingut, i els infants podran gaudir de Ses Majestats a peu de carrer durant el recorregut i saludar-los de ben a prop durant el campament i l’acte final”, afegeix el vicealcalde.

Un altre avantatge d’aquest nou disseny de la cavalcada, explica Serra, és que “permetrà passar d’un únic campament, el del rei ros, Gaspar, que es feia fins ara, a tres de diferents, un per a cada rei. Aquest nou emplaçament, a més, augmentarà l’aforament i facilitarà l’arribada dels assistents amb accessos més fluids. No hi faltarà, però, la màgia de la nit de Reis perquè volem fer un acte renovat per tal que sigui més dinàmic i captivador per als més menuts i menudes”, afegeix el president dels Manaies, que avança que es preveu que hi participaran uns 350 protagonistes i diverses entitats de la ciutat.

En la mateixa línia, la regidoria de Ciutadania remarca que es recupera i s’amplia la iniciativa que es ja es va posar en pràctica aquests últims anys de programar actes descentralitzats arreu de la ciutat. “Mantindrem el gruix dels actes dels darrers anys, arribant a tots els barris de la ciutat; ho farem amb el treball conjunt amb les entitats que hi participen, i l’esforç de tots i totes per tal que Girona pugui viure la màgia dels Reis de l’Orient”.

Actes als barris

Un altre aspecte innovador que es va incorporar en la presentació ahir de la cavalcada és la presència d’una intèrpret en llenguatge dels signes; l’Associació Gironina de Sords difondrà el vídeo de l’acte a les xarxes socials per fer que la preparació de la nit de Reis sigui més inclusiva. L’any passat s’havien programat més de 200 accions sorpresa durant el dia de l’arribada dels Reis, amb patges i bústies per recollir les cartes als Reis arreu de Girona. L’agenda d’enguany encara no està tancada però es treballa en la mateixa línia, en un programa extens d’actes tant per al mateix dia 5 de gener com per als dies previs.

Tampoc està tancat del tot el recorregut (o els recorreguts) de la cavalcada. Les possibles modificacions de la situació sanitària poden fer variar els actes plantejats i possibles escenaris alternatius que permetin adaptar-se al màxim possible a nous contextos. Els Reis d’Orient hi seran segur (també els caramels) i la nova fórmula ha de permetre –diuen des de l’organització– que aquest any els nens i nenes tinguin Ses Majestats més a prop que mai, a l’alçada dels ulls i els tindran a tocar tant al campament com durant la cavalcada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia