Educació

Somescola convoca una gran mobilització el dia 18 contra el 25% de castellà

La plataforma, que aplega 54 entitats, vol començar un nou cicle de protestes contra la ingerència judicial

Defensen el model català per la cohesió social

Somescola, la plataforma que aplega 54 entitats en defensa de l’escola catalana, convocarà una mobilització el 18 de desembre a l’Arc de Triomf per fer explícit el rebuig a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que obliga tots els centres educatius a impartir un mínim del 25% de classes en castellà i que ha estat avalada pel Tribunal Suprem. Una quarantena de les entitats van acordar ahir, reunides a la seu de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, fer una crida al món educatiu a un matí reivindicatiu i lúdic “en què no començarà ni acabarà res”, segons el president d’Òmnium, Jordi Cuixart. La “gran mobilització” pretén ser, segons Cuixart, una advertència a l’Estat que el model de l’escola catalana ”té un gran consens” i afavoreix, des que es va iniciar la immersió lingüística, la cohesió social. Però també vol ser un element de pressió als partits polítics “d’aquí i d’allà” per evitar que s’apliqui la sentència del TSJC, validada pel Suprem, que no va acceptar el recurs que va presentar el Departament d’Educació.

Hi ha debat sobre l’execució de la sentència: segons el Ministeri de Justícia és el tribunal el que l’ha de fer complir, mentre que el Departament d’Educació recorda que és la part del procediment que consideri que no s’ha complert la sentència la que ha d’instar el tribunal que l’executi. En aquest cas, l’Advocacia de l’Estat.

Cuixart va comparèixer amb Pilar Gargallo, presidenta de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya, i Mireia Plana, vicepresidenta de Plataforma per la Llengua, com a portaveus de les entitats que lluiten contra els atacs al model de l’escola catalana des de fa deu anys. Les decisions judicials representen “una agressió al model d’escola catalana” i també “al model pedagògic”, segons va assegurar Gargallo. Plana va recordar que “el 82% d’aquest país està d’acord amb la immersió lingüística”, i va afirmar que “els continuats atacs polítics i judicials” suposen “un intent d’agressió al model de cohesió i consens” de l’escola i ”un lamentable intent d’instrumentalitzar la llengua”.

LES FRASES

La societat catalana no està disposada a posar en joc el seu model d’escola i de cohesió social
Jordi Cuixart
president d’Òmnium Cultural
La sentència és un intent d’agressió al model de cohesió i consens
Pilar Gargallo
presidenta de la federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya
No admetrem aquest lamentable intent d’instrumentalitzar la llengua
Mireia Plana
Vicepresidenta de la Plataforma per la llengua

Més de 50 entitats per la defensa del model d’escola

Rosa M. Bravo

Somescola va néixer el 2011 com a resposta a tres sentències del Tribunal Suprem que posaven en dubte el sistema educatiu català. Una trentena d’entitats van fer pinya entorn de la immersió, i amb el temps s’hi han anat sumant d’altres fins a arribar a les 54 actuals. L’espectre és ampli: sindicats com ara la Ustec, CCOO, la Intersindical i la UGT, presents ahir a la reunió, i associacions que agrupen les famílies com ara l’Affac. També col·lectius de docents com per exemple Rosa Sensat i Docents per la Independència, de l’ANC, i del lleure educatiu, com ara Fundesplai, la Fundació Pere Tarrés, Esplais Catalans i la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge. Somescola ha protagonitzat en l’última dècada multitudinàries mobilitzacions com a reacció a la llei Wert i a sentències del Suprem que qüestionaven el paper del català com a llengua vehicular. Amb la concentració del dia 18 la plataforma vol donar un tret de sortida a un nou cicle de mobilitzacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia