Salut

Argimon: “En aquesta sisena onada òmicron no tindrà una incidència important”

El conseller de Salut preveu que aquesta nova onada “la passarem amb casos de la variant delta”

Valora positivament el requisit del certificat Covid a la restauració, gimnasos i residències en els primers dies de la seva entrada en vigor

El conseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha augurat aquest diumenge que la variant òmicron “no tindrà una incidència important” en la sisena onada de la pandèmia de la Covid-19 i ha donat per fet que la sisena onada de la pandèmia a Catalunya “la passarem amb casos de la variant delta”.

En declaracions a Àger (Noguera), Argimon ha descartat que la variant òmicron tingui una “incidència important” en les properes setmanes. El conseller ha explicat que a part dels dos positius de la nova soca confirmats dijous n’hi ha d’altres en estudi, però assegura que “són molt puntuals”.  “La sisena onada l’estem passant i la passarem amb casos de la variant delta”, ha afirmat.

En aquest sentit, ha apuntat que caldrà veure com es comporta aquesta la variant a Europa, on els nivells de vacunació són alts. “Hi ha indicis que apunten que sí, però encara no sabem si [la variant òmicron] és més transmissible i no tenim evidències clares de si escapa a les vacunes i tampoc de si és més o menys, lleu perquè a Europa hi ha hagut pocs casos”, ha indicat.

El titular de Salut ha fet una “valoració positiva” dels primers dies del requisit del certificat digital Covid per accedir a la restauració, gimnasos i residències, perquè “està funcionant amb normalitat”. Ha afegit, però, que aquesta mesura per ella sola no farà desaparèixer el virus i ha advertit que en els propers dies els casos confirmats creixeran “molt”. El conseller ha indicat que els casos de coronavirus es doblen cada 12 dies, cosa que suposa que d’aquí poc més d’una setmana s’arribarà als 30.000 casos confirmats. “Quan comencem amb números molt baixos i es dobla no es nota, i en aquesta sisena onada vam començar amb mínims històrics, però ara estem en valors de 15.000 casos i, per tant, d’aquí 12 dies estarem a 30.000”, ha explicat.

Tampoc es planteja, per ara, imposar noves restriccions, tot i que això dependrà de la pressió assistencial que suposi la pandèmia. “Sabem que hi haurà pressió assistencial a l’atenció primària, ja l’estem tenint i la tindrem més intensa”, ha constatat. Segons ell, caldrà veure quina repercussió tindrà als hospitals l’increment de casos.


El risc de rebrot frega els 400 punts

Redacció

El risc de rebrot de la pandèmia de Covid continua en augment i ja frega els 400 punts (molt alt), per bé que la velocitat de propagació es manté estable i la pressió assistencial creix a un ritme més moderat que en anteriors onades.

El departament de Salut de la Generalitat ha informat aquest diumenge de 2.228 nous positius diagnosticats per proves PCR o test d’antígens (TA), que eleven el total acumulat a 971.956. Si també es tenen en compte els casos confirmats per proves serològiques i altres, des de l’arribada del virus a Catalunya hi ha hagut 1.055.600 casos, 2.524 més que a l’anterior balanç.

L’índex de creixement potencial (EPG, per les seves sigles en anglès) de la pandèmia puja 19 punts se situat en 397 punts, dinou més que ahir. El també anomenat risc de rebrot ja supera així els 384 punts que van marcar el màxim en la quarta onada, el 12 d’abril passat, però encara està força per sota dels 2.025 de la cinquena onada, el 6 de juliol; els 850 de la tercera, el 13 de gener, o els 1.050 de la segona, el 23 d’octubre de 2020.

La incidència acumulada a 14 dies també puja 19 punts i és de 315,5 casos per cada 100.000 habitants, mentre que la incidència a 7 dies augmenta 10,3 punts i se situa en els 181,8 casos per cada 100.000 habitants.

La velocitat de propagació del virus (Rt) baixa dues centèsimes més i avui és d’1,29. Aquest indicador reflecteix que cada 100 infectats contagien de mitjana 129 persones.

La positivitat -el percentatge de PCR i TA amb resultat positiu- manté un  creixement sostingut des de fa setmanes i avui és del 6,98 %, 2,9 dècimes més que ahir. Aquesta taxa se situa ara gairebé dos punts per damunt del llindar del 5%, que és el llindar que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) estableix per considerar una epidèmia sota control.

També augmenta de manera sostinguda el nombre d’ingressos als hospitals i a les unitats de cures intensives (UCI). Aquest diumenge hi ha 720 pacients ingressats amb Covid, 16 més que ahir, i 177 crítics, 9 més. A les UCI hi ha 92 pacients intubats i 6 connectats a l’ECMO (respiració extracorpòria).

 D’ençà de l’inici de l’epidèmia han mort a Catalunya 24.157 persones, una més que a l’anterior informe. En una setmana s’han registrat 38 defuncions per la malaltia, una mitjana de més de cinc al dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA