Societat

Desarticulen un grup dedicat al tràfic il·lícit de vehicles a la zona del Tarragonès i el Baix Camp

Els detinguts sostreien els cotxes, els manipulaven i falsificaven la documentació

Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil han detingut quatre homes i una dona, d’entre 30 i 57 anys, que formaven part d’un grup dedicat al tràfic il·lícit de vehicles. Se’ls acusa de pertinença a grup criminal, 17 robatoris amb força de vehicles, falsificació documental i tràfic il·lícit de vehicles. Els arrestats residien a Salou, a excepció d’un que tenia domicili a Rússia. La investigació es va iniciar a l’estiu, en detectar una sèrie de robatoris de vehicles nous i d’una determinada marca a la zona del Tarragonès i el Baix Camp. A l’octubre es va detenir un home de 25 anys i es van recuperar dos vehicles sostrets de la mateixa marca. Aquesta detenció va permetre constatar l’existència del grup.

Aquest estava format per ciutadans de l’Europa de l’est. Els Mossos van coincidir en la investigació amb agents de la Guàrdia Civil i es va establir un equip conjunt de treball. A mesura que avançava la investigació es va constatar que el grup operava també fora de Catalunya, es van identificar els membres, els seus rols dins del grup i es van ubicar una sèrie de domicili i cotxeres on els investigats guardaven vehicles sostrets. Durant aquesta fase d’investigació els policies van recuperar cinc vehicles que havien estat sostrets a Catalunya i Madrid.

Els investigadors van comprovar que dos dels integrants del grup s’encarregaven de cometre els robatoris, dos eren els responsables de la logística i de donar suport als lladres i un cinquè membre s’encarregava de la manipulació dels vehicles.

El grup disposava de les eines i la capacitat per falsificar els elements de traçabilitat dels vehicles que robava. Així, cometien els robatoris dels cotxes a València, Madrid o Catalunya, els portaven fins a Torredembarra i, en un breu període de temps, els manipulaven i falsificaven la seva documentació per posar-los en circulació.

Mentre els investigadors preparaven les entrades i perquisicions als domicilis investigats van tenir coneixement de l’arribada d’un integrant del grup criminal que es dedicava a la modificació dels vehicles per poder traficar amb ells sense aixecar sospites. Concretament, mitjançant eines especialitzades, plantilles i altres estris era capaç de modificar els números de bastidor i de motor de tal forma que era pràcticament indetectable la falsificació.

L’arribada d’aquest especialista va fer que diumenge passat, els equips investigadors precipitessin l’operatiu i detinguessin les cinc persones. Dilluns, es van fer les entrades i perquisicions a quatre immobles, tres domicilis a Salou i una cotxera a Torredembarra.

En aquests registres es van localitzar quatre geolocalitzadors, inhibidors de freqüència, documentació, eines especialitzades per a la modificació dels elements de traçabilitat dels vehicles, diverses plaques de matrícules clonades, cinc aparells OBD (sistema de diagnosi de vehicles), diversos estris específics per cometre el robatori dels cotxes i un total 12 vehicles. A més, es va recuperar documentació d’un vehicle denunciat en un robatori però que no es va localitzar.

Dels 12 vehicles recuperats i que constaven com a sostrets, els detinguts ja n’havien manipulat sis per poder-los posar en circulació ja que, a més de manipular-los, havien realitzat la falsificació documental. Dels altres sis vehicles encara no havien finalitzat la falsificació.

A més, els investigadors van intervenir el vehicle d’alta gamma que utilitzaven els integrants del grup, valorat en més de 100.000 euros, i que, donada la seva procedència, s’haurà de comprovar via Interpol si consta sostret. Aquest seria el 18è vehicle intervingut.

Els cinc detinguts van passar dimecres a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Tarragona i l’autoritat judicial va decretar la seva llibertat amb càrrecs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia