Societat

Ajuda mútua en frens i rodes

Un taller de reparació de bicis esdevé un “club social” a la Coma Cros i promou la racionalització del trànsit

L’Ateneu de la Coma Cros ofereix des de fa tres anys un taller “autogestionat i comunitari” de bicicleta, detalla un dels promotors i voluntaris de l’activitat, en Guillem. La Comucleta (abans Comacleta) és un taller de formació i de reparació d’ajuda mútua, segons els seus ideòlegs. “Si vens un dia, t’ensenyem, per exemple, a ajustar un fre. Llavors, si en vols ensenyar a algú altre, ho podràs fer.”

El taller té lloc cada dimarts a la sala Tallers de l’Ateneu. L’hora és de les cinc de la tarda a les vuit del vespre. La realitat és que, al voltant de la bicicleta, “es genera una comunitat, unes relacions socials, una amistat, com una mena de club social al voltant de la bicicleta”. Ensenyen les nocions bàsiques sobre els frens, els raigs de la roda i que el pneumàtic estigui ben inflat.

Un equip de voluntaris, format per fins a vuit persones, atén gent de totes les edats, des de nens de vuit anys fins a veïns de 70. “Fem tots els possibles perquè la mecànica no estigui tan masculinitzada i que no hi hagi actituds i pràctiques masclistes”, destaca en Guillem. Hi ha dies en què a la sala Tallers de la Coma Cros hi pot haver fins a 25 persones.

El taller té continuïtat amb a les escoles i instituts amb cursos de circulació a les aules en què s’ensenyen les normes bàsiques de trànsit. En el seu dia a dia a la Coma Cros, els responsables del taller vetllen per conscienciar sobre “un canvi cultural i normatiu en pro de la racionalització del trànsit”. Segons els seus promotors, les bicicletes han de conviure amb els cotxes –al carrer Major, per exemple– sense que el conductor del vehicle més fràgil hagi d’estar patint.

Els promotors defensen el ciclisme no com un esport i una manera de consumir el cap de setmana, sinó com un transport habitual i sostenible. Volen contribuir al decreixement i alhora defensen el reciclatge i la reutilització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia