Infraestructures i serveis

Neteja de les escombraries acumulades per la vaga a Salt, amb vigilància policial

L’empresa FCC acata l’ultimàtum de l’Ajuntament i fa intervenir camions i treballadors d’altres seus

Els vaguistes hi veuen vulneració del dret de vaga

Desplegament de policia i de camions de recollida d’escombraries als carrers de Salt. La vaga segueix en curs, però, ahir dissabte, l’empresa concessionària, FCC Medio Ambiente, va acatar el requeriment de l’Ajuntament de Salt que li exigia retirar les deixalles acumulades i complir amb els serveis mínims. L’ultimàtum vencia a les quatre de la tarda, quan es va activar el dispositiu. Entre tres i quatre camions, amb les sigles de FCC o d’altres companyies, i desenes d’operaris van iniciar la neteja al passeig dels Països Catalans sota la vigilància i la regulació del trànsit amb cotxes, furgonetes dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Municipal. Els treballadors de neteja de Salt, en vaga des del dia de Nadal, explicaven que ni l’empresa FCC ni l’Ajuntament els havien avisat ni requerit. El comitè de vaga ho interpreta com una “vulneració del dret de vaga i una contractació il·lícita de personal” i preveu denunciar-ho formalment demà dilluns.

El “prou” de l’alcalde

Al matí, l’alcalde, Jordi Viñas, lamentant “profundament” el nou fracàs, el dia anterior, de la mediació entre treballadors en vaga i la concessionària FCC, havia estat contundent: “Prou de fer patir els saltencs i de generar un greu problema de salut pública. El nostre respecte pel dret de vaga ha trobat com a resposta els incompliments dels serveis mínims que atempten contra els drets dels veïns”, deia l’alcalde.

Amb l’aval d’informes de la Generalitat, l’Ajuntament, divendres, havia donat 48 hores a FCC per actuar (que es van prorrogar de 24 hores més per no entorpir la mediació). Si no ho feia FCC, el consistori faria intervenir una altra empresa, que segons l’alcalde ja està preparada. El dispositiu de neteja, però, només s’ha exigit per complir els serveis mínims. L’Ajuntament afirma que vetllarà perquè se segueixin complint els propers dies i reitera la crida a treballadors i empresa perquè negociïn. La vaga segueix i arriba avui al setzè dia.

LA FRASE

Prou de fer patir els saltencs i de generar un greu problema de salut pública als carrers
Jordi Viñas
Alcalde de Salt

El comitè culpa FCC i Ajuntament de “l’enquistament”

El comitè de vaga donava, ahir en un comunicat, la seva versió del fracàs de la mediació de divendres amb aquesta valoració: “Sembla que només ha servit perquè empresa i Ajuntament guanyin temps per poder vulnerar el dret de vaga.” Segons els treballadors, la darrera proposta empresarial sobre salaris era repartir l’IPC del 2021 (6,7%) durant els cinc anys del nou conveni, sense cap clàusula de revisió de l’IPC durant la durada del nou conveni. Pels vaguistes, la proposta equivalia a perdre poder adquisitiu durant cinc anys més. “Veiem amb molta preocupació aquest enquistament de la patronal, sumat a les declaracions de l’Ajuntament que aposta per la negació del conflicte i que porta a la judicialització del conflicte, la vulneració del dret de vaga, l’empitjorament de les condicions laborals, la congelació i no revisió dels IPC anuals i l’enquistament del conflicte”, concloïa el comitè de vaga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES