Societat

Energia contra les rates

Els escombriaires de Salt, en vaga des de fa 21 dies, reclamen una millora dels seus drets i més eines de treball per ampliar serveis

Acusen l’Ajuntament de “bloquejar” una solució

En un dia els empleats han rebut 500 euros per a la caixa de resistència

Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) Medio Ambiente a Salt veïns del poble a la plantilla (una trentena d’empleats). Francesc Ortega n’és un. És conscient del perjudici que causen 21 dies de vaga, però explica que la situació ve de lluny: “Des de la vaga, és cert que hi ha un pic de brutícia, però la situació no és l’òptima des de fa temps perquè ja hi havia abans sobrecàrrega de contenidors.”

La falta d’un conveni laboral –l’anterior va caducar el 2020– i de voluntat negociadora de l’empresa –assenyalen– ha dut els empleats a la vaga indefinida. Va començar el dia de Nadal, però no se sap quan acabarà. “Això és una molèstia per als veïns i és desagradable, però pot comportar una millora de les condicions de treball i del servei [a llarg termini]”, explica.

Ortega explica, com a veí, que el servei ja era “deficient”, cosa que atribueix a la responsabilitat de l’empresa. Detalla que a la plaça Catalunya, un dels focus de la brutícia, només una de les tres illes de contenidors té un pedal per facilitar el buidatge de la brossa.

Ortega i una desena d’empleats són a la nau de FCC al polígon Torremirona de Salt. És el seu lloc de treball i el campament del comitè de vaga, que encapçala Xavier Vives, que també és saltenc. Fan un foc per escalfar-se. Vives recorda, entre altres coses, que fa quatre anys tenen el sou congelat i que l’agost del 2017 ja van presentar al·legacions perquè la recollida d’orgànica es fes diàriament en lloc de tres cops per setmana.

Vives explica que aguantaran fins que hi hagi una solució al problema. De moment, considera que l’Ajuntament de Salt “bloqueja” una sortida al conflicte. Troba a faltar un paper més actiu del consistori i explica que només han fet tres sessions de mediació al Departament de Treball amb els responsables de l’empresa quan en altres conflictes les reunions són gairebé diàries.

Els treballadors de FCC a Salt tenen energia i reben mostres de suport. De veïns mentre fan els serveis mínims i d’altres que s’acosten a la nau on tenen el material per treballar i on, per exemple, no hi ha cap vestidor per a dones, cosa que també reclamen. Abraham Simón, veí de Salt, comprèn la reivindicació dels vaguistes: “A Salt ja hi ha un problema amb el servei des de fa temps. No tenen camions, no es netegen els contenidors. Hi ha un pressupost insuficient.” Reconeix que la vaga “perjudica a tothom”. Vives explica que abans de la vaga, “el dia 23 [de desembre], per exemple”, ja hi havia rates. “Ara és un bufet lliure per a les rates”, admet una treballadora.

Els vaguistes han recollit 500 euros en un dia per a la caixa de resistència que han obert. Van fer un concert fa uns dies i preparen més activitats. Ahir els va visitar l’exregidor de la CUP de Girona Jordi Navarro.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Save The Children recorda que la violència de gènere és una forma de violència directa contra la infància

barcelona
societat

Gepec denuncia que l’incendi de la planta de compostatge de Botarell continua combustionant

BOTARELL

El Chic Roses atribueix a un sabotatge les deficiències al local

roses
medi ambient

Falset aprova limitar les plantes d’energia renovable per protegir espais naturals

FALSET
successos

L’incendi de Vila-sana ha cremat gairebé 6 hectàrees de canyissar i ha afectat algunes espècies d’ocells

VILA-SANA
religió

Tres religioses podran oficiar exèquies als tanatoris de Barcelona

Barcelona

Nou projecte per recuperar pomeres resistents a la sequera

rocabruna

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer