Societat

Els desallotjats de la nau del Gorg, sense empara

El desnonament de desenes d’immigrants africans es consuma i la majoria opta per acampar a una plaça propera

L’alcalde de Badalona dóna suport als veïns que exigien posar fi a l’ocupació

Les desenes de persones subsaharianes que fins ahir vivien a una nau del barri del Gorg, a Badalona, han quedat ara en una situació de vulnerabilitat extrema atès que ja no disposen ni de la mínima protecció que els oferien les parets de la vella construcció. La Sareb, propietària de l’espai, no va acceptar ajornar el desallotjament tres mesos com sol·licitaven els afectats i el buidatge de l’espai va acabar culminant-se. Les administracions no van oferir ahir cap alternativa, ni tan sols provisional. El regidor de Protecció a les Persones, David Torrents (JxCat), l’únic edil del govern present al matí i que va intentar negociar amb la Sareb i amb la Generalitat, va instar els afectats a desplaçar-se fins a les oficines de serveis socials per mirar d’atendre’ls. La resposta va ser molt minoritària.

Ahir al matí, a mida que anaven arribant furgonetes de l’ARRO –una quinzena– i que els agents s’anaven acostant amb pas ferm, ja es va ensumar que la història no tindria un final feliç. Abans, però, comanaments dels Mossos van participar en un intent de mediació amb totes les parts implicades que, després d’hora i mitja de diàleg, no va arribar a bon port. L’acció contundent de la policia va desembocar en una càrrega –“actuació de defensa”, segons els agents– per expulsar de les portes del solar tothom qui s’havia concentrat, mentre les furgonetes intentaven capar la visió als periodistes. Les empentes i els cops de porra es van cobrar caigudes i algunes lesions. El grup colpejat, entre els quals hi havia representants de les entitats, les diputades de la CUP Dolors Sabater i Basha Changuerra i alguns habitants de la nau, ni tan sols impedien en aquell moment l’entrada a l’edifici. Torrents, que és mosso d’esquadra en excedència, no podia amagar la seva indignació amb el procedir dels seus companys de professió. També actuava contra rellotge l’advocada dels afectats, Sònia Olivella, qui a primera hora va interposar, sense èxit, un recurs al Tribunal Europeu de Drets Humans perquè paralitzés, de forma cautelar, el desallotjament.

Ja a la tarda, David Torrents va comparèixer al costat de l’alcalde, Rubén Guijarro (PSC), qui va defensar l’actuació policial del matí i va mostrar el seu suport als veïns de la zona que des de fa temps vénen denunciant situacions d’inseguretat i incivisme provocades per algunes de les persones que habitaven a la nau. Guijarro també va recordar que el govern local “en cap cas” ha sol·licitat la moratòria de tres mesos “perquè no volem exposar-los més a aquesta situació” i va recordar que el problema no és aliè a altres municipis. Pera quest motiu reclama una solució global amb la implicació d’altres administracions. Torrents, per la seva banda, va reiterar la seva disconformitat amb què sigui les unitats d’ordre públic dels Mossos les que actuïn en casos de desnonaments.

Mentre els membres del govern es dirigien als mitjans, els expulsats de la nau començaven a instal·lar-se a una plaça propera. Les entitats feien una crida per aconseguir el material necessari per facilitar-los l’assentament a l’espai públic. Guijarro va garantir que no permetrà les acampades il·legals. Algunes de les persones que fins ahir vivien a la nau del carrer Progrés procedien de la nau del mateix barri que es va incendiar el desembre del 2020, deixant quatre morts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona