Urbanisme

Enderroc i pisos nous al barri vell de Besalú

L’operació afectarà l’extrem del carrer Ganganell del darrere de l’església de Sant Pere

Es generarà un espai obert que deixarà més a la vista l’hospital de Sant Julià

L’edifici de la cantonada dels carrers del Canó i Ganganell i també una casa veïna, al barri vell de Besalú, seran enderrocats i en el seu lloc hi aixecaran un edifici de planta i tres pisos d’alçària on hi haurà habitatges de lloguer i apartaments turístics. Els baixos es destinaran a usos comercials. Una part d’una de les finques afectades –la que dona a la façana de l’antic hospital de Sant Julià– se cedeix al municipi per a ús públic. Això permetrà que la façana d’aquell edifici medieval sigui més visible que en l’actualitat. L’enderroc i les obres de construcció començaran a curt termini, un cop el consistori atorgui la corresponent llicència, un tràmit que ha estat pendent de les negociacions sobre el percentatge de la cessió d’espai al municipi.

“Operació estratègica”

La iniciativa, d’una societat privada que té de cap visible Nash Dérégnieaux –conegut a Besalú per la seva cerveseria Hopsters–, suposarà un canvi important en el paisatge urbà del centre: la finca, situada a tocar de l’absis de l’església de Sant Pere, és el lloc de pas entre dos dels punts més freqüentats de la vila, com el Prat de Sant Pere i la plaça de la Llibertat. “És una actuació de rehabilitació estratègica i millorarà l’entorn de Sant Pere i el carrer del Canó substancialment”, afirma l’alcalde, Lluís Guinó.

Tot i que l’edifici actual no està catalogat i no caldria conservar-la, es vol reproduir en el nou la característica cornisa d’estil grec. D’altra banda, com que la finca es troba dins dels límits de l’àmbit d’actuació de Sant Pere, caldrà fer seguiment arqueològic de les obres.

“Serà un edifici integrat i al més sostenible possible des del punt de vista energètic”, assegura Nash Dérégnieaux, en opinió del qual cal destacar el fet que es posin al mercat pisos de lloguer, tenint en compte el dèficit que n’hi ha. Aquests habitatges de lloguer estaran situats a les plantes segona i tercera (quatre i dos, respectivament), mentre que a la primera hi haurà cinc apartaments turístics.

LA XIFRA

1.000
metres quadrats
repartits en quatre nivells serà la superfície que tindrà el nou edifici

Un escenari de pel·lícula

La casa que enderrocaran fa uns quinze anys que està desocupada i d’un temps ençà amenaça ruïna, motiu pel qual davant d’una de les façanes hi ha unes tanques perquè els vianants no hi passin arran. A la paret s’hi pot llegir “Cafe Splendide”, però aquí no hi ha hagut mai un establiment amb aquest nom, sinó una popular fruiteria que els besaluencs de certa edat encara recorden. El rètol s’hi va afegir per al rodatge d’una pel·lícula abans de la pandèmia, The Path, una coproducció hispanoalemanya dirigida pel realitzador alemany Tobias Wiemann. El film narra les peripècies d’un nen jueu que fuig dels nazis creuant els Pirineus. En altres punts de la Garrotxa i de la demarcació, com ara la ciutat de Girona, també s’hi va rodar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Entitats i plataformes es manifesten demà contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA