Infraestructures i serveis

L’acord de matinada posa fi a la vaga de la neteja a Salt

L’Ajuntament es compromet a bonificar els veïns i comerciants pels dies de servei no prestat en el primer rebut del 2023

La normalitat tardarà a arribar per l’acumulació de brossa als carrers

Els escombriaires de Salt van posar fi ahir a tres setmanes de vaga després d’una reunió maratoniana amb l’empresa FCC Medio Ambiente, la quarta que sostenien des que va començar el conflicte el dia de Nadal, que va acabar amb un acord a quarts de cinc de la matinada. Ratificada pels treballadors en assemblea, l’entesa comportarà que els escombriaires rebin una paga que eviti la pèrdua de poder adquisitiu, que tres empleats eventuals passin a tenir contracte fix i diverses millores en les condicions de treball, com ara disposar d’una sala per esmorzar o que l’empresa els renovi la roba i el calçat. Ahir mateix, quatre combois de neteja, als quals se n’havien d’afegir quatre més a la tarda, segons va anunciar l’alcalde, Jordi Viñas, van començar a recollir les deixalles acumulades als contenidors i les papereres públiques del municipi, desbordats de bosses i trastos vells i en un estat deplorable després de 21 dies sense recollida de brossa i acusacions mútues pel compliment dels serveis mínims.

En roda de premsa ahir al matí per valorar l’acord, l’alcalde de Salt va considerar que era “just i assumible per totes les parts”, sobretot perquè “no hipoteca els comptes municipals ni comportarà cap increment en l’impost del servei per als ciutadans”. En aquesta línia, es va comprometre a descomptar de la taxa d’escombraries del primer trimestre del 2023 el servei no prestat aquests dies a tots els veïns i comerciants del poble. El retard en aquest abonament es deurà, segons va explicar, al fet que les ordenances fiscals per al 2022 ja estan aprovades i “no es poden modificar fins a l’exercici següent”. Viñas va insistir que els problemes higiènics derivats de la falta de recollida “s’han agreujat per l’incompliment dels serveis mínims”, cosa que va motivar l’ultimàtum de divendres (amenaçant empresa i treballadors de contractar un servei extern) que, al seu parer, ha contribuït a desencallar la situació. De tota manera, va demanar paciència als veïns perquè, tot i la represa, “és evident que els carrers no tornaran a estar nets en un sol dia”.

Per la seva banda, els escombriaires de Salt es van mostrar satisfets amb l’acord, tot i que no recull tot el que ells proposaven. El delegat dels treballadors, Xavier Vives, va acusar Fomento i l’Ajuntament d’haver allargat la vaga en “negar el diàleg social”. Al contrari del que havia afirmat l’alcalde en la roda de premsa, Vives va desmentir que el fet que l’Ajuntament els donés 24 hores per arribar a un acord els hagués pressionat gens: “Nosaltres no hem tingut ni una sola carta de sanció. L’actitud de xèrif no és pròpia ni d’un ajuntament ni d’un alcalde, que el que hauria de fer és ajudar a resoldre el conflicte.” Pel delegat sindical el que més preocupa ara és la higienització dels carrers i la neteja en profunditat dels contenidors soterrats, perquè “s’hi ha anat acumulat el caldo i s’hi ha afegit un problema amb les rates, que ja hem denunciat i que cal recordar que existia abans de la vaga”.

LA XIFRA

21
dies
ha estat Salt sense servei de neteja pública, des del 25 de desembre a la nit fins ahir al matí.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA