Salut

Coronavirus

Anglaterra aixecarà el 27 de gener la majoria de restriccions per la Covid-19

Johnson justifica la decisió pel descens de contagis i perquè el 90% dels majors de 60 anys ja ha rebut el reforç de la vacuna

El primer ministre avança que aviat es podria retirar l’obligació de fer quarantena per als positius

El proper 27 de gener “expiraran” la majoria de les actuals mesures per contenir la Covid-19 que s’apliquen a Anglaterra, com l’ús de la mascareta o el passaport sanitari.

Així ho ha anunciat aquest dimecres el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson. En una declaració a la Cambra dels Comuns, ha justificat la decisió pel fet que les últimes dades científiques apunten al “descens dels nivells d’infecció” i a perquè “la variant òmicron ja ha assolit el punt àlgid a nivell nacional”. A més, ha subratllat que el 90% de les persones majors de 60 anys ja tenen la dosi de reforç.

Així, a partir del 27 de gener ja no serà obligatori l’ús de la mascareta –inclòs el transport públic i les aules de secundària– i el passaport Covid no serà necessari. També decauran les restriccions a les residències i la instrucció de teletreballar sempre que sigui possible.

Totes aquestes mesures formaven part de l’anomenat Pla B o de contingència que el govern britànic va activar al desembre per alentir la propagació de la variant òmicron, molt més transmissible, i per donar temps a administrar el màxim possible de dosis de reforç de les vacunes.

Johnson ha afegit que confia eliminar també les regulacions que obliguen a confinar-se quan s’és positiu de Covid-19 quan expirin, el proper 24 de març o fins i tot abans, si les xifres de contagis i hospitalitzacions són favorables.

El primer ministre ha avançat que “aviat arribarà el moment que [aquest requisit legal] pugui eliminar-se del tot, de la mateixa manera que no hi ha obligacions legals perquè les persones s’aïllin quan tenen la grip”. “A mesura que la Covid-19 es torna endèmica, hem de canviar els requisits legals per assessoraments i guia, per instar els ciutadans que tinguin el virus a ser curosos i considerats amb els altres”, ha opinat.

El líder conservador ha defensat que la decisió d’aixecar les restriccions del pla B és un reflex de la voluntat del govern de “confiar que els ciutadans britànics prenguin decisions adequades”.

Johnson ha puntualitzat que de moment es manté vigent el requisit legal de fer quarantena en donar positiu de Covid, i que és d’un mínim de cinc dies.

D’acord amb les últimes dades oficials divulgades ahir pel ministeri de Sanitat, el conjunt del Regne Unit ha registrat 94.432 nous contagis les últimes 24 hores i ha notificat 438 morts per coronavirus, la xifra diària de decessos més alta comunicada des del febrer de l’any passat.


Contestació interna
L’anunci de Johnson arriba en plena crisi per les revelacions sobre les festes organitzades a Downing Street durant els confinaments, que no complien les regles sanitàries en vigor en aquell moment.

Arran d’aquesta polèmica cada cop són més les veus entre els mateixos ’tories’ contra el primer ministre. Tant és així que un grup de diputats conservadors volen sumar forces per forçar una moció de confiança interna a Johnson a través d’un procés previst als estatuts del partit conservador. Per activar automàticament el procés, cal que 54 diputats conservadors enviïn una carta de retirada de la confiança. No es coneix oficialment quantes n’han pogut arribar, però mitjans britànics apunten que ja serien una vintena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia