Salut

Índex de contagis massius, però sense notícies del pic

Almenys 700.000 persones, un 9% dels catalans, s’han contagiat des del dia de Nadal

L’ús dels TAR generalitzats altera les prediccions i Salut no pot determinar quan començarà la davallada

Amb uns indicadors que pugen, uns altres que baixen i una variant òmicron que es fa omnipresent en l’entorn més immediat, l’única certesa sembla que és que la situació epidemiològica viu un moment “complicat”, en paraules de Josep Maria Argimon. Pel conseller, el fet que els darrers 25 dies, des de Nadal, almenys 700.000 catalans s’hagin contagiat de covid mostra la magnitud d’aquesta sisena onada. “No és una situació exclusiva de Catalunya, l’OMS ja havia previst que la meitat dels europeus es podria infectar en les properes deu setmanes”, recorda el metge. De moment, aquests contagis des de Nadal haurien afectat el 9% dels catalans, però al marge hi hauria els asimptomàtics o els que no han estat reportats oficialment a Salut.

En aquest marc excepcional, Salut ha incorporat els darrers dies noves vies de notificació de positius i s’han generalitzat els autotests per part de la població. Tot plegat ha suposat un efecte distorsionador en les dades de control de la pandèmia que ha deixat el Departament de Salut sense la possibilitat de discernir on para el pic de contagis. “Tenim alguns efectes que afecten els models de predicció. Ara no són gaire estables i necessitem recalibrar-los, perquè ara tenen un major nivell d’incertesa. No podem dir si hem passat pic, si el passarem aquesta setmana o si serà més endavant”, admet la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. En qualsevol cas, la metgessa sí que té clar que la desacceleració que ja fa temps que s’observa encara es manté, de manera que conserva l’optimisme. Un dels indicadors que baixen és el de la velocitat dels contagis, ara a 1,2, després que dies enrere fos d’1,5 i fins i tot 1,8.

Un altre indicador que podria convidar a l’optimisme és la rebaixa en la pressió hospitalària apreciada ahir: el nombre d’ingressats cau a 2.618 (-54) i el de malalts greus, a 504 (-25). Malauradament, Cabezas adverteix que, malgrat les tendències dels darrers dies, de moment només es pot considerar com una possibilitat perquè “encara són índexs amb molta fluctuació i cal ser prudents”.

Més proves que ningú

La doctora Cabezas sí que va ser taxativa quan li van preguntar per l’aparent contradicció en el fet que Catalunya, amb les mesures restrictives més intenses de l’Estat, tingui uns suposats índexs de casos més elevats que la resta de territoris: “Si tenim més casos és perquè en busquem més. Estem fent 8.600 proves per cada 100.000 habitants, molt més que les 5.000 de mitjana de l’Estat, i un major esforç diagnòstic sempre implica que trobes més casos.” De fet, la secretària de Salut Pública recorda que la mortalitat a Catalunya és de l’1%, lleugerament per sota de la mitjana estatal.

Salut defensa que les mesures anticovid tenien sentit malgrat haver estat superades àmpliament per la variant òmicron i recorda que el fet que es relaxin ara no depèn únicament del seu criteri. En aquest context, la Generalitat ha demanat al comitè científic assessor que avaluï si, amb aquest escenari de contagis, cal seguir aplicant el passaport covid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia