Societat

El Suprem tomba l’ordre de la Generalitat que obligava Airbnb a no publicar anuncis d’allotjaments turístics il·legals

L’alt tribunal diu que la responsabilitat és de qui presta el servei final i que la companyia només és un intermediari

El Tribunal Suprem ha anul·lat l’ordre de la Generalitat del 2015 que obligava Airbnb a no publicar anuncis d’allotjaments turístics il·legals, és a dir, que no comptessin amb un número d’inscripció del Registre d’Habitatges Turístics de Catalunya. Segons la sentència, fer constar aquesta dada és responsabilitat de qui presta el servei turístic final i no el de la plataforma on s’anuncia. En aquest sentit, el Suprem reconeix Airbnb com un “intermediari propi de la societat de la informació” i que no se l’ha de considerar un proveïdor immobiliari ni prestador de serveis turístics. A més, també conclou que a la plataforma no només s’anuncien habitatges turístics sinó també altres allotjaments que no estan sotmesos a aquestes obligacions.

D’aquesta manera, l’alt tribunal ha estimat el recurs interposat per Airbnb contra una sentència del TSJC del 2019 favorable a la Generalitat i contra les resolucions de la directora general de Turisme de la Generalitat a principis de 2015 i la posterior resolució del secretari d’Empresa i Competitivitat, al juny del mateix any. En un comunicat, la companyia ha assenyalat que el seu “desig” és “seguir treballant amb les administracions públiques a Catalunya” i ha ofert la seva col·laboració per elaborar una normativa “clara” i “adaptada a la realitat actual dels viatges i doni suport a l’activitat dels particulars”.

La directora general d’Airbnb Marketing Services, Mónica Casañas, ha assegurat que la companyia “segueix estant compromesa al 100% amb els governs locals i regionals a Catalunya” i en “ser part de la solució contra la massificació turística”. Casañas també ha defensat que la possibilitat de llogar una casa a turistes ha suposat “un autèntic salvavides” per a molts clients després de l’impacte de la pandèmia a tota la UE i cita un estudi d’Oxford Economics, segons el qual s’han creat 5,1 lloc de treball per cada 1.000 arribades de viatgers, una xifra superior al 2019 (4,7 llocs de treball).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia