Societat

El TSJC dona dos mesos a la Generalitat per aplicar la sentència del 25% de castellà a les escoles

El tribunal declara ferma la resolució i ja no es pot recórrer. Si no s’acompleix la sentència en 2 mesos, es pot reclamar l’execució forçosa

El Suprem va rebutjar fa dos mesos el recurs que havia presentat el Departament d’Educació

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) dona 10 dies al departament d’Educació per començar a aplicar, en un termini de dos mesos, la sentència que obliga a fer un mínim del 25% de classes en castellà a les escoles. El TSJC ha dictat aquest decret després de rebre testimoni del Tribunal Suprem, que va rebutjar el recurs que havia presentat la Generalitat contra la sentència emesa pel tribunal català el 16 de desembre del 2020. la lletrada de la sala contenciosa del TSJC decreta la fermesa de la sentència que ja no es pot recórrer.

La resolució del TSJC emplaça la Generalitat a portar a “pur i degut efecte” la resolució sobre el castellà a les aules i a posar en pràctica “el que exigeixi el compliment de les declaracions contingudes en la sentència”. Segons s’informa des del TSJC, un cop la sentència és ferma i en compliment de l’article 104 de la llei contenciosa administrativa, la Generalitat té dos mesos per executar-la. Un cop passat els dos mesos, qualsevol de les parts i persones afectades pot instar a l’execució forçosa.

A més, demana al Govern que, també en aquest termini de deu dies, indiqui quin és l’òrgan responsable de donar compliment a la resolució de l’alt tribunal català.

La sentència ordena a la Generalitat garantir que aquesta llengua sigui vehicular en un 25 % de les matèries per a tots els alumnes, després de constatar que el seu ús és “residual” i només compleixen la llei el 2 % d’escoles.

En la seva sentència, dictada al desembre del 2020, però que el Suprem va confirmar el passat mes de novembre, el TSJC estimava parcialment un recurs que el govern de Mariano Rajoy va presentar el 2015 per la “inactivitat” de la Generalitat en la seva obligació de garantir l’ensenyament del castellà.

El TSJC va arribar a aquesta conclusió arran de la informació que el Departament d’Educació li va aportar en el marc d’aquest procés judicial que, segons la sentència, constata que la mitjana d’hores en castellà és del 18 % a l’educació primària, del 19 % a la secundària i del 26 % al batxillerat.

La Generalitat ha anunciat que no admetrà canvis en el sistema d’immersió lingüística de Catalunya i, és més, incrementarà les inspeccions a les escoles catalanes per controlar que es compleix el model educatiu i s’imparteixen en català totes les classes previstes.

També ha assegurat que el Departament d’Educació incrementarà el nombre de docents a les aules afectades per sentències que obliguin a assegurar el 25 % del castellà, com és el cas de l’escola de Canet de Mar (Maresme) que fa unes setmanes va ser el centre d’una polèmica lingüística.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona