Societat

Societat

Decennals amb castells

cita ·

L’òmicron condiciona la trobada de colles castelleres i el ‘derbi’ vallenc, que s’han de celebrar a Valls el 30 de gener i el 2 de febrer, respectivament

De les més de 80 colles inscrites, una vintena ja han excusat la seva absència per la sisena onada de covid-19, entre les quals hi ha els Minyons de Terrassa, els Capgrossos de Mataró i els Castellers de Sants

La Coordinadora de Colles Castelleres dona suport a l’Ajuntament per mantenir les diades

En circumstàncies normals, els efectes de l’òmicron haurien passat desapercebuts per al món casteller, que no començarà la temporada fins al mes d’abril. Entenent que aleshores la pandèmia no dificultarà la normal evolució de l’activitat, el problema –no menor– de cada colla serà aconseguir mobilitzar el nombre suficient de castellers per poder assajar i actuar en condicions òptimes.

Però enguany, i concretament enmig d’aquesta molestíssima sisena onada, se celebren les Festes Decennals de Valls 2021+1 (i és que van ser suspeses l’any passat, que és quan tocava fer-les), que inclouen dues jornades castelleres: una trobada multitudinària de colles de tot el país, el dia 30 de gener, i un derbi vallenc entre Colla Vella i Colla Joves, el 2 de febrer.

I és aquí on la variant òmicron entra en escena i altera completament el curs dels esdeveniments. En aquest context, el cap de comunicació de l’Ajuntament de Valls, Joan Plana, explicava a aquest diari: “Les Decennals són castells. La trobada de colles és un acte especial perquè s’ha anat celebrant des del 1981 cada deu anys i, a més a més, enguany hi ha el component afegit de reivindicar el fet casteller més que mai, amb moltes ganes d’obrir, d’alguna manera, la temporada de la normalitat.”

Baixes importants

L’Ajuntament manté contactes directes amb el Departament de Salut de la Generalitat, que, segons el consistori, ha avalat la celebració. En aquesta línia, cal anotar el canvi d’escenari de la trobada de colles, que tindrà lloc diumenge que ve al passeig de l’Estació, un espai de 10.500 metres quadrats, amb una rambleta central i dos carrils de circulació, amb diversos carrers adjacents. “El format és que cada colla pugui fer un pilar de salutació i, si ho desitja, dos castells”, assenyala Plana. Per tal d’agilitzar el desenvolupament de l’acte, les colles actuaran simultàniament.

Colles i CCCC

El problema, però, és que, de les més de 80 colles inscrites en un principi, una vintena llarga ja han excusat la seva absència, entre les quals n’hi ha algunes de tan significatives com els Minyons de Terrassa, els Capgrossos de Mataró i els Castellers de Sants, que han emès comunicats en què lamenten “profundament” haver de prendre la decisió a causa dels efectes de la sisena onada. Altres colles ho acabaran de decidir aquesta setmana, depenent de si poden assajar i de la disposició de la seva gent.

Per la seva banda, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) ha manifestat públicament que dona suport a la decisió adoptada per l’Ajuntament de Valls de mantenir el programa casteller i és que, de fet, normativament, des que l’octubre de l’any passat es van aixecar les restriccions, l’activitat castellera es pot dur a terme com, per exemple, qualsevol esport. La CCCC, per tant, respecta igualment el que decideixi fer cada formació. Mentrestant, les dues colles de Valls s’ho miren amb ganes de fer castells, però, lògicament, també amb cautela. Així, el cap de la Colla Vella, Albert Martínez, ratifica: “Plantarem dos castells i el pilar en la trobada i farem una actuació amb tres castells en la diada del 2 de febrer.” La Vella està demanant tests d’antígens a tots els participants en els seus assajos.

Al seu torn, la Colla Joves ja ha anunciat que només hi farà el pilar de salutació. Pel que fa a l’actuació de la plaça del Blat, el seu líder, Jaume Martí, explica que el que facin els vermells “dependrà de com respongui la gent” en els dos assajos que han convocat aquesta setmana. La Joves també demanarà tests als seus castellers.

Cal afegir que tant la trobada del 30 de gener al passeig de l’Estació com la diada del 2 de febrer a la plaça del Blat seran emeses en directe per la Xarxa de Televisions Locals, amb la coproducció de Penedès Televisió i TAC-12, dos canals de referència del món casteller.

El duel vallenc
Les dues colles de Valls participaran en la trobada castellera del 30 de gener, però mentre que la Vella anuncia dos castells i el pilar, la Joves avança que només hi farà el pilar de salutació. En el duel de la plaça del Blat, la Vella anuncia tres castells, mentre que la Joves ho decidirà segons la resposta de la colla en els dos assajos convocats aquesta setmana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona