Salut

Alguns experts avisen que l’alt nivell de contagis es mantindrà dues setmanes més

Demanen prudència abans d’“abaixar la guàrdia” i “gripalitzar” la gestió de la Covid-19

La situació epidemiològica es manté amb pocs canvis, amb l’Rt a l’1,18, 19.405 nous contagis i cap defunció notificada

Alguns experts sanitaris han pronosticat que l’alt nivell de contagis a Catalunya es mantindrà almenys dues setmanes més i han demanat prudència abans d’“abaixar la guàrdia” i “gripalitzar” la gestió de la Covid-19, com planteja fer el departament de Salut a partir de la primavera.

El biofísic Daniel López Codina, investigador BIOCOMSC-UPC, ha pronosticat en declaracions a TV3 que els contagis no baixaran “durant almenys dues setmanes, i després ja veurem. Potser vegem un descens, però serà un descens poc important”.

 López Codina ha constatat que la variant òmicron està substituint la delta i, malgrat que la incidència de casos de coronavirus és alta, els ingressats són menys greus. “Els models ens indiquen que els propers 15 dies les UCI no creixeran malgrat la incidència alta i podrem mantenir el control. En planta seguiran creixent els ingressos, no de forma important. però seguiran creixent”, ha afegit.

El director general de l’Institut de Salut Global (ISGlobal), Antoni Plasència, ha demanat en la mateixa cadena televisiva “prudència abans de gripalitzar la gestió de la Covid”.

“No hauríem de parlar de gripalització sense assegurar les nostres capacitats de vigilància epidemiològica. És a dir, ser capaços d’anar seguint els casos per no tornar a tenir trompades assistencials”, ha considerat Plasència.

En la mateixa línia, Daniel López Codina ha opinat que el relaxament de les mesures hauria de ser gradual, ja que el calendari no és clar.

“És raonable el que diu Salut, però no tenim la certesa: aquesta pandèmia ha donat massa sorpreses i això hauria de ser progressiu”, ha alertat. “Si a l’abril podem relaxar mesures seria fantàstic”, però avisa que, a més de ser optimistes, “hem de tocar de peus a terra”, ha insistit.

Plasència, que forma part del comitè científic assessor del govern, ha alertat de la subvariant de l’òmicron BA.2, que a Dinamarca ja representa més d’un terç dels casos, i que “tenim molt a la vora”.

Més ingressats però menys a les UCI

Redacció

A Catalunya la sisena onada de la pandèmia es manté en un altiplà, amb un lleuger retrocés de la velocitat de propagació (Rt), que baixa dues centèsimes, a l’1,18 –cada 100 infectats contagien 118 persones de mitjana-, i un menor increment de contagis que els últims dies, si bé cal tenir en compte que els caps de setmana es notifiquen menys casos. En concret, l’actualització d’aquest diumenge de la situació epidemiològica a Catalunya suma 19.507 positius diagnosticats per proves PCR o test d’antígens, que eleven el total a 1.889.503.

El risc de rebrot continua pujant i ja és de 6.383 punts, 74 més que ahir, si bé també suposa un increment menor que el dels darrers dies. La incidència acumulada a 14 dies suma 157,28 punts i és de 5.531,24 casos per cada 100.000 habitants. La positivitat de les proves realitzades els últims set dies baixa dues dècimes i és del 20,48%, quatre vegades per damunt del llindar del 5% per sota del qual l’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera la pandèmia sota control. També cau, sis dècimes, l’indicador avançat de la positivitat dels tests d’antígens ràpids simptomàtics, al 44,68%.

Pel que fa a la situació assistencial, hi ha 2.708 persones hospitalitzades amb Covid-19, 67 més que ahir, de les quals 506 estan ingressades a les unitats de cures intensives (UCI), tres menys que a l’anterior balanç.

Salut no ha notificat cap nova defunció i el total acumulat es manté en 25.279 des de l’inici de la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia