Societat

Pacheco (CCOO) creu que ERC comet “un error radical” en dir ’no’ a la reforma laboral

Álvarez (UGT) diu que seria “incomprensible” que l’acord no sigui ratificat pel Congrés dels Diputats

Els sindicats majoritaris han defensat la reforma laboral aquest dilluns i han fet una crida a la classe política que abandoni el “primsa electoralista” i se sumi a l’acord. El secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, ha carregat contra ERC per dir ’no’ a la convalidació del decret llei negociat durant onze mesos entre sindicats, patronals i govern espanyol. Segons Pacheco, els republicans “no saben de què parlen” quan argumenten el ’no’ al text. “És error radical, probablement dels més importants dels darrers anys”, ha dit al ’Cafè d’Idees’ de La2 i Ràdio 4. Al seu torn, el secretari general d’UGT, Pepe Álvarez, ha assegurat a ’La Vanguardia’, que seria “incomprensible” que l’acord no sigui ratificat pel Congrés.

En canvi, Pacheco ha proposat al partit que presideix Oriol Junqueras que busquin “mecanismes” que van més enllà del decret llei que s’ha de convalidar la setmana que ve per incloure les seves demandes, com ara la prevalença dels convenis autonòmics per sobre dels estatals.

En general, el líder de CCOO s’ha mostrat “enfadat “amb el debat “simplista” i “demagògic” que s’ha generat al voltant de la reforma “més profunda del mercat laboral” que s’ha pactat amb els treballadors i els empresaris a través de les organitzacions “més representatives”. Pacheco ha defensat la “legitimitat” dels agents socials, tot recordant, fins i tot que “a CCOO l’ha votat més gent que a ERC’ i ha demanat als republicans que mirin la reforma sense el “prisma de l’electoralisme i la política”.

“No saben de què parlen”, ha lamentat, fent referència a “tots els que no volen convalidar” el text al Congrés i obviant la importància, per exemple, de limitar la temporalitat en un país on “gairebé un 10% dels contractes no duren ni una setmana”. Si es tomba el decret i es tramita com a projecte de llei “s’obrirà un procés d’esmenes que ningú sap com acabarà”, ha avisat Pacheco.

En la mateixa línia, el secretari general d’UGT, ha demanat als responsables dels grups parlamentaris que siguin conscients que “aquest no és un debat abstracte”, sinó que tracta “coses concretes i molt reals” com a la ultraactivitat dels convenis o la prioritat del conveni de sector per sobre dels d’empresa, en matèria de salaris. “Hi ha aspectes que es notaran ja a finals de mes”, ha dit.

Pel que fa a la temporalitat, Álvarez ha recordat que va ser “un dels punts que més va costar consensuar” perquè suposa “un canvi cultural”. El líder d’UGT a l’Estat també ha defensat que aquest paquet de mesures “reduirà la temporalitat al voltant de 10 punts” en un any o un any i mig, fet que acostarà el mercat laboral espanyol, amb un 26% de temporalitat actual, a la mitjana europea.

En relació al debat polític, Álvarez ha considerat que el decret llei de la reforma laboral s’hauria de votar per majoria i ha dit que veu “absurd i lamentable” que el PP no se sumi a un acord que té com a aval les organitzacions sindicals i empresarials.

Pel que fa al manteniment de la retallada de la indemnització per acomiadament, el dirigent d’UGT ha dit que la negociació no ha conclòs amb la reforma laboral. En aquesta matèria, el líder de CCOO a Catalunya ha defensat que aquesta reforma convertirà en indefinits un milió de contractes d’obra i servei, amb indemnitzacions més baixes, i vol estendre els nous ERTO per a tenir mecanismes per mantenir els treballadors en cas de crisi. “Què és més important? La quantitat de les indemnitzacions o que no s’acomiadi”, s’ha preguntat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia