Societat

Mil immobles immatriculats per l’Església serien erronis

A Catalunya s’han xifrat en 294 les finques que s’havien catalogat amb errors

La relació de propietats revisades parteix d’una llista que va fer el govern espanyol i que la CEE ha revisat

L’Església admet que prop d’un miler de béns immobles que va immatricular entre el 1998 i el 2015 no li pertanyen i s’ha compromès amb el govern espanyol a col·laborar per retornar-los. A Catalunya, on el nombre d’immatriculacions comptabilitzades pel govern espanyol puja a 4.278, la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) ha trobat errors en 294 (en 21 casos, els títols estaven duplicats i, en 26, s’ha trobat un altre propietari, per exemple).

En un comunicat conjunt que van fer públic el govern espanyol i la Conferència Episcopal Espanyola –després d’una reunió “molt cordial” entre els seus presidents, Pedro Sánchez i el cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona–, les dues parts van explicar que, des del mes d’agost, entre el ministre de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica i el president de la CEE s’havien intensificat les tasques de la comissió constituïda en relació amb els bens immatriculats de l’Església entre el 1998 i el 2015 (període en què una modificació de la llei hipotecària que va fer l’executiu del PP de José María Aznar el 1996 va permetre a l’Església posar al seu nom immobles sobre els quals no hi havia papers). “A partir d’una llista d’immobles immatriculats per l’Església feta pel govern –continua la nota–, l’Església n’ha fet la catalogació, ha verificat els processos d’immatriculació i ha conclòs que un conjunt de béns pertanyen a un tercer o no en consta la titularitat.” Fins a 1.000 dels gairebé 35.000 immobles que el govern va dir que l’Església havia immatriculat han resultat, per diferents casuístiques, erronis.

El govern espanyol i la CEE asseguren que “la previsió és que el govern posi en coneixement de les entitats locals i dels registres aquesta informació i, d’aquesta manera, es puguin iniciar els processos de regularització que, si escau, poguessin correspondre. A aquests efectes, l’Església manifesta el seu compromís de col·laboració per facilitar tals processos”, diu el comunicat.

Qui va ser delegat d’Economia del bisbat de Barcelona i, per tant, responsable de les immatriculacions d’aquesta diòcesi entre els anys 1998 i 2015, mossèn Antoni Matabosch, va assegurar ahir que “no és que l’Església hagi de retornar 1.000 immobles; el tema és que el govern va fer una llista, arran de la qual s’ha vist que 1.000 immobles estaven mal documentats”. Atribueix a “la mala fe” la interpretació “que vol fer creure que l’Església s’ha apropiat de béns de manera fraudulenta” i ara s’han de retornar. Assegura que a Catalunya, on la Generalitat va xifrar en 3.722 els immobles que l’Església va immatricular, “hi ha hagut menys de 60 reclamacions”. Matabosch assenyala que, tal com diu l’informe de la CEE en les primeres pàgines, “queda clar que, dels 34.976 registres inclosos en la llista del govern, se n’han verificat de manera correcta 32.401, i la resta s’han qualificat d’erronis, ja sigui perquè estaven duplicats, o perquè no consten com a immatriculats, o perquè consta que són d’altres titulars”. Per tant, diu, “no parlem de retorn, sinó d’errors en una llista feta pel govern”. Un informe de Justícia del 2020 manté que, dels 3.722 immobles que l’Església va immatricular a Catalunya, un 50% eren de culte, sobretot temples (1.855); un 41% eren terrenys, sobretot rústics (1.518), i 349, el 9%, eren edificis i habitatges, principalment rectories.

3.722
finques
va immatricular l’Església a Catalunya, segons un informe de Justícia.
4.278
immobles
immatriculats a Catalunya surten en el catàleg fet pel govern espanyol.

Estat i Església: un moment dolç

El cardenal Omella i el president espanyol, Pedro Sánchez, van escenificar ahir el moment dolç de les seves relacions. Després de la visita que van finalitzar la setmana passada els bisbes catalans, valencians i de les Illes a Roma, on van anar a retre comptes amb el papa, Omella, com a president de la CEE, s’havia reunit ja amb el ministre de Presidència, Félix Bolaños, però ahir ho va fer amb Sánchez, que es va desplaçar per primera vegada a la seu de la CEE. L’acord Església-Estat pel que fa a les immatriculacions no amaga altres discrepàncies, com l’aplicació dels acords Església-Estat en l’educació. El govern de Pedro Sánchez i la CEE tampoc estan d’acord en temes com l’avortament i l’eutanàsia, però Sánchez i Omella s’entenen, això sí, en altres temes, entre els quals hi ha com cal combatre l’independentisme. En la trobada d’ahir també es va parlar de la pandèmia i el paper que hi ha tingut l’Església, de la immigració, dels corredors humanitaris, de l’“Espanya buidada” i de la possible visita del papa a Manresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Entitats i plataformes es manifesten demà contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA