Societat

L’ocupació per a les persones amb discapacitat repunta

La taxa d’ocupació d’aquest col·lectiu augmenta el 2020 i se situa en el 28,5% amb prop de 6.000 persones contractades

El sector de la discapacitat intel·lectual alerta que en el seu cas decreix

En plena pandèmia i quan les xifres d’aturats i d’ERTO han fet caure en picat les dades d’ocupació al país, es donen a conèixer les dades del mercat de treball per a les persones amb discapacitat, que van créixer 7 dècimes i se situen en el 28,5%. Segons les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya, la taxa d’ocupació assolida per aquest col·lectiu encara queda lluny del de la població sense discapacitat, gairebé del 70%. El nombre d’ocupats amb discapacitat va créixer i 5.800 persones aconseguien un lloc de feina. Segons les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya, el perfil dels contractats eren principalment homes i del grup d’edat de 16 a 44 anys. Les xifres revelen que el 93% d’aquesta població ocupada amb discapacitat és assalariada (un increment de 5 dècimes respecte del 2019), i d’aquesta el 78,8% té contracte indefinit. D’altra banda, el 76,4% de les persones ocupades amb discapacitat treballen a jornada completa i el 82,7% ho fan en el sector serveis. A Catalunya hi ha 121.800 persones amb discapacitat actives (5.100 més que el 2019) que estan treballant o que continuen buscant feina.

Les xifres del mercat de treball de les persones amb discapacitat són en general positives però des del sector de la discapacitat intel·lectual alerten que en el seu cas decreix (fins a 1,5 dècimes) i que és aquest col·lectiu el que continua tenint més dificultats per incorporar-se al món laboral. Segons explica Carles Campuzano, director de Dincat, el representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, “està sent molt dur” per a les persones amb discapacitat accedir a les empreses en el moment actual, en què més que ampliar es pensa a retallar plantilles. “Els centres especials de treball fan l’esforç de mantenir l’ocupació”, indica Campuzano, però el repte és que moltes d’aquestes persones, amb el suport de les entitats socials, puguin fer el pas per accedir al mercat ordinari. Des de Dincat assenyalen que la pandèmia ha empitjorat la situació i prop d’un 10% de persones amb discapacitat intel·lectual i problemes de salut mental ocupades en l’empresa ordinària van perdre la feina el 2020. Campuzano diu, però, que l’impacte ha estat desigual i posa com exemple dues entitats: la Fundació MAP, que davant la urgència de fabricar ventiladors va ocupar més persones quan la demanada va créixer, i el centre especial de treball i hostal Inout, de Vallvidrera, que van posar la plantilla en un ERTO quan es va obligar la restauració a tancar.

Famílies amb dependents a càrrec, confinats i al límit

La sisena onada està sent especialment dura per a les famílies que tenen persones dependents a càrrec, en el cas que aquestes s’hagin de confinar perquè s’han contagiat o en el cas que hagin estat un contacte estret. En cap cas els poden deixar sols per anar a treballar, i en ser un col·lectiu de risc el seu confinament s’allarga deu dies, tres dies més que la resta de la població. “La lliçó de la pandèmia ha estat la poca sensibilitat cap a aquestes famílies”, denuncia el director de Dincat, Carles Campuzano, que insisteix en la urgència que el govern espanyol concedeixi un permís laboral retribuït, perquè les famílies “estan al límit”. Segons les dades publicades ahir per Drets Socials, la darrera setmana s’han registrat 232 casos actius a 65 centres de discapacitat intel·lectual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia