Educació

El C2 de català, requisit per als docents a partir del 2024

Educació recupera un apartat de la llei d’educació que havia estat derogat fins al 2019

Arran de la baixada de l’ús i el 25% de castellà, la mesura vol reforçar el coneixement i la presència del català a classe

Tot i que tant la llei d’educació de Catalunya com el pla de promoció de l’ús de la llengua deixen ben clar que per ser docent cal acreditar un coneixement de català, tant escrit com oral, a partir del nivell C2, la realitat és que a la pràctica mai ha estat una exigència, sinó un mèrit. El fet que l’apartat concret que ho diu estigués derogat fins al 2019 –quan una sentència en va reconèixer la validesa– hi ha contribuït, però ara, coincidint amb la sentència a favor d’impartir un 25% de les classes en castellà i després de comprovar amb diversos estudis com l’ús ha experimentat una davallada en els últims anys, el Departament d’Educació ha acordat que el C2 de català no sigui un mèrit, sinó un requisit per poder impartir classes.

No serà de manera immediata, però la secretària de Transformació Educativa, Núria Mora, ja ha explicat en una trobada telemàtica amb els directors dels centres que la voluntat del departament és exigir el C2 de català per accedir a la funció pública docent a partir de l’any 2024. El certificat serà també obligatori per als mestres que ja estan treballant, però en aquest cas la data no serà el 2024, tot i que Mora va animar les direccions dels centres a “promoure” que els docents dels seus claustres obtinguin el títol com més aviat millor, a partir de les escoles oficials d’idiomes o els centres de normalització lingüística. Fins ara, tot i que la llei ho diu ben clar, per ser docent n’hi havia prou a acreditar el certificat C1. Ahir el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va voler matisar que el Departament d’Educació promourà el nivell C2 a través de diverses actuacions. “Des del departament farem un desplegament progressiu de l’acreditació C2 de català i acompanyarem els nostres mestres perquè vagin adquirint l’acreditació”, va assegurar ahir Gonzàlez-Cambray, conscient que l’avís pot inquietar els docents, com ja va advertir ahir el sindicat Ustec-Stes, que després d’assegurar que el C2 “no resol el retrocés en l’ús ni la correcta aplicació de la immersió”, va exigir que “en cap cas els docents hagin de pagar de la seva butxaca nous cursos i drets d’examen”.

Educació, en canvi, manté que un objectiu de la mesura és “reforçar el coneixement i l’ús del català tant entre el professorat com entre l’alumnat”.

Per assolir aquest objectiu, Educació desenvoluparà el projecte en dues fases. Una d’inicial, entre el 2022 i el 2024, en què s’incentivarà el professorat perquè acrediti el C2 amb un increment de puntuació com a mèrit de baremació en les diverses convocatòries. És a dir, incrementarà la puntuació actual en els concursos de trasllats, els concursos de mèrits, les oposicions docents i els estadis docents. I en una segona fase, a desenvolupar a partir del 2024 i de manera progressiva, es començarà a introduir com a requisit d’accés a la funció docent, a la borsa de treball i per a tot el personal en actiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Barcelona obrirà el 2026 el servei d’atenció a víctimes de violència masclista a l’Eixample

BARCELONA
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp