Confirmat: la sisena onada ja comença a fer baixada
Algunes franges d’edat van superar el pic dels contagis fa dies, però ara ja baixen per al conjunt de la població
La caiguda serà lenta durant almenys dues setmanes, però després s’accelerarà
Per fi. El pic de la sisena onada ja ha quedat enrere. Tret que el comportament del virus experimenti un canvi que ara mateix ningú no pot entreveure, els contagis aniran a la baixa a partir d’ara, però partint d’un nivell altíssim i amb una caiguda molt lenta. Caldrà més paciència, però l’escenari d’una situació relaxada ja és més a prop.
Observant el volum de casos dels darrers set dies (la dada més estable per evitar les distorsions pròpies del cap de setmana), ahir es va apreciar un descens del 4%, molt més evident que la tímida baixada de les dues jornades anteriors. S’havien quedat en uns escarransits -0,4% i -0,7% que encara podien generar dubtes. Els darrers set dies s’han notificat 241.892 positius per PCR o TAR, mentre que dimarts passat aquesta mateixa valoració pujava a 255.233.
“Sí que hem superat el pic”, confirma el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. Els seus tècnics feia uns quants dies que esperaven aquesta notícia, perquè havien començat a apreciar el descens en algunes franges d’edat, especialment les més altes. “Ara ja anem a la baixa mirant el conjunt de la població”, insisteix el metge.
Un cop estabilitzats els marcadors després de la incorporació dels TAR autoreportats i ajustats els models predictius, l’investigador del Biocom Daniel López Codina també confirma la tendència cap a la baixada, que tot i això no serà tan sobtada com ho ha estat en altres entorns. “Serà encara molt lenta almenys durant quinze dies, però després, en algun punt, s’accelerarà”, avança.
A banda dels contagis setmanals, també han començat a caure altres indicadors de relleu com el risc de rebrot (6.501 punts) i la incidència acumulada (3.101 casos per cada 100.000 persones), que s’afegeixen a altres que ja estaven en baixada com la velocitat de propagació (1,1). En onades prèvies, el pic de contagis anava seguit, dies després, pel d’ingressos primer i pel d’ocupació de les UCI, després. En aquesta sisena, sent l’òmicron un 25% més lleu i havent-hi més vacunació, potser no es repetirà aquest patró, perquè els malalts greus també fa uns dies que estan estabilitzats i la pressió sanitària és sostenible, motiu pel qual s’han retirat les principals mesures que depenien de la Generalitat. Ara hi ha 2.949 persones ingressades amb covid als hospitals, 470 de les quals en estat greu.
Pel que fa a l’estrès de l’atenció primària, els ambulatoris van atendre dijous 52.820 visites de pacients de covid, unes 16.000 menys que dijous de la setmana anterior i la meitat del rècord de més de 102.000 atencions del 17 de gener. Pel que fa als morts, el pic en aquesta sisena onada van ser els 55 del 18 de gener. La mitjana diària dels darrers set dies és de 37.
Les residències actualitzen el protocol d’accés
Els visitants a centres de gent gran o discapacitats hi poden accedir ara fent una declaració responsable en què assegurin que no han tingut símptomes de covid en 14 dies. Es recomana un TAR previ i mascareta FFP2.
Denuncien que es vulneren els drets dels alumnes
Familiars d’alumnes de l’Institut de Tecnificació Esportiva d’Amposta han denunciat davant dels Mossos que Educació vulnera els seus drets en confinar-los i no oferir alternatives per seguir a casa.
Investigaran Vergés per la vacunació als policies
El fiscal superior de Catalunya ha instat el TSJC a investigar l’exconsellera de Salut Alba Vergés i l’exdirector del CatSalut Adrià Comella per, suposadament, no vacunar els agents de la Policía Nacionals i la Guàrdia Civil destinats al país amb la mateixa celeritat que els mossos i policies locals. Tot i que la querella, presentada per la Unió d’Oficials de la Guàrdia Civil, apuntava contra Vergés o Comella, el ministeri públic no descarta que també es pugui investigar Josep Maria Argimon, que aleshores era secretari de Salut Pública. Vergés va dir ahir que la petició és “absurda” i que se sent perseguida. El desembre passat, una sala del TSJC ja va dictaminar que la Generalitat havia discriminat els cossos estatals en la vacunació.