Infraestructures i serveis

Unanimitat per prescindir de Rec Madral a Maçanet

Tretze edils de govern i oposició convenen que cal retirar a l’empresa la concessió d’aigua a Residencial Park

La darrera carta de l’empresa als veïns, en què assenyala el consistori i un veí, fa que tots tanquin files

Els tretze regidors del ple de Maçanet van coincidir, en el ple de dilluns al vespre, en la conveniència de retirar a l’empresa Rec Madral la gestió de l’aigua a Maçanet Residencial Parc. Així ho van fer constar en el ple ordinari els grups municipals de Som Maçanet, ERC i el PSC –a l’executiu–, però també els edils d’Acord per Maçanet, Demòcrates Independents de Maçanet i Tots Som Poble, a l’oposició.

La darrera gota que fa vessar el got ha estat la carta que l’empresa ha tramès als seus abonats de la urbanització, en què alerta de possibles talls i assenyala com a responsables tant el govern local com el propietari d’un terreny, per la impossibilitat d’accedir als equips de bombament malmesos en dos pous a tocar de la riera de Santa Coloma.

L’accés principal es va esllavissar durant la crescuda del temporal Glòria, el gener del 2020. I l’empresa reclama poder-hi accedir a través d’un segon accés privat, barrat amb grans rocs. Rec Madral va instar el consistori que els fes retirar, però l’alcaldessa, Natàlia Figueras, diu que no hi pot fer res perquè es tracta de terrenys privats, ferroviaris –d’Adif– i de l’exregidor Antoni Trinxeria, al qual l’empresa també ha assenyalat perquè, en cas de problemes, els veïns li demanin explicacions.

Per Figueras, Rec Madral ha d’assumir la reparació de l’accés, i va dir que s’havia ofert a fer de mitjancera amb l’Ajuntament de Massanes, el terme veí. Segons l’alcaldessa, l’empresa ho ha desestimat. I fonts de Rec Madral, que defensen que Massanes no hi té res a veure, diuen que és una opció antieconòmica, i més encara quan el consistori els vol rescindir la concessió i fins i tot havien estudiat vies més senzilles, però igualment costoses, com ara l’accés per retirar les bombes i netejar-les fent ús d’un servei d’helicòpter.

En el rerefons de la qüestió hi ha també la tramitació que el consistori fa per recuperar la gestió de l’aigua a tota la població i els litigis amb l’empresa –vegeu la peça adjunta– i la polèmica amb Trincheria, que va coincidir amb Figueras a “fer fora” l’empresa intervenint com a veí al final del ple.

LA FRASE

Encara s’atreveixen [Rec Madral] a apujar quotes i portar ciutadans al jutjat per no pagar l’aigua
Natàlia Figueras
Alcaldessa de maçanet

Altres pedres en el camí dels jutjats

El camí cap a la municipalització del servei per part de l’Ajuntament de Maçanet està trobant molts obstacles, tot i que, en comptes d’esllavissades i rocs, en aquest cas es tracta dels contenciosos que Rec Madral interposa per argumentar que la tramitació presenta defectes de forma. Els jutjats ja van tombar el primer intent de recuperar el control de l’abastament per part del municipi, el 2020, perquè havien caducat els terminis i faltaven documents. I en la repetició del tràmit, Rec Madral ha tornat a presentar recursos perquè hi va haver una desestimació “política” de les seves al·legacions i consideren que la memòria obvia costos i inversions per posar al dia el subministrament a Residencial Park, com ara 5,68 milions de despeses necessàries, segons un peritatge del 2019.

Entre la polèmica dels accessos i les disputes per la municipalització, l’alcaldessa Figueras xifrava en una dotzena els contenciosos oberts. I en espera que la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat dictamini si la municipalització tira endavant, l’empresa s’obre a renunciar al servei, però rebent una compensació per obres fetes que el consistori ara mateix no reconeix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia