Societat

Dimiteix el cap de Frontex per les devolucions en calent

L’Oficina Europea de Lluita contra el Frau publicarà un informe que indicaria irregularitats en la seva gestió

Una ONG ha portat l’agència al TJUE per haver permès vulneracions dels drets humans

El poc prestigi que li quedava a Frontex (si és que encara en tenia) s’ha esfumat amb la sortida del seu director executiu. El cap de l’Agència pel Control de la Frontera Exterior de la UE, Fabrice Leggeri, va presentar ahir la seva dimissió enmig de l’escàndol per la seva presumpta connivència amb les devolucions en calent de persones al Mediterrani.

En la seva carta de dimissió, Leggeri diu que s’ha posat “en mans del consell administratiu de l’agència” amb l’excusa que el seu mandat havia estat modificat de manera “silenciosa”. Ara bé, la renúncia coincideix curiosament amb l’esperat informe de l’Oficina Europea de lluita contra el Frau (OLAF), que, segons han avançat algunes persones que l’han vist, indicaria irregularitats en la seva gestió de Frontex. Fa mesos que s’arrosseguen les denúncies sobre possibles devolucions il·legals a la frontera entre Grècia i Turquia, cosa que està prohibida segons la legislació internacional.

A la Comissió Europea van intentar mitigar el desprestigi de l’agència europea negant-se a comentar els detalls de l’informe de l’OLAF fins que aquest es faci públic. De totes maneres, un portaveu comunitari va admetre que ara la Unió Europea haurà “d’aprendre les lliçons” pertinents.

Als tribunals

Falta per veure si, saltant ara del vaixell, Leggeri podrà escapar-se de les responsabilitats judicials de tancar els ulls davant l’expulsió il·legal de potencials refugiats.

Just un dia abans de presentar la dimissió, l’ONG alemanya Sea Watch va presentar una demanda contra Frontex davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per presumptes violacions de drets humans al Mediterrani.

“El problema de Frontex no és només Fabrice Leggeri, el problema de Frontex és estructural. La seva dimissió no és suficient, cal un canvi total en la política migratòria de la Unió Europea”, denunciava ahir l’eurodiputada d’Unides Podem Sira Rego. I és que aquesta agència està en el punt de mira de l’opinió pública des de fa anys no només pel seu funcionament, sinó pel punt de partida del seu mandat: blindar el club europeu de l’arribada d’estrangers del sud.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona